Onnettomuuksien ehkäisy 28.4.2015

Nasta-harjoituksesta haetaan turvallisuustaitoja

Santis 2015 -harjoituksen maastotaidot-kurssi.

Santis 2015 -harjoituksen maastotaidot-kurssi.

Naisten valmiusliiton Nasta-harjoitusten suosio kasvaa huimaa vauhtia. Arjen turvallisuustaitoihin keskittyvään Santis 2015 -harjoitukseen Santahaminassa osallistui viime viikonloppuna noin 400 naista.

Harjoituksissa naiset opettelevat ja parantavat arjen turvallisuustaitojaan.

Kouluttaja Christina Forsgård oli viikonloppuna harjoituksessa johtamassa kouluttajavalmennusta. Hän on pitkän linjan maanpuolustusaktiivi, joka on ollut mukana maanpuolustustoiminnassa 15-vuotiaasta lähtien, viimeiset kymmenen vuotta Naisten valmiusliitossa.

Forsgård kertoo, että nykyisin harjoituksiin on enemmän tulijoita kuin sinne voidaan ottaa. Hän arvelee, että suosion kasvu johtuu ensinnäkin kurssitarjonnan ajankohtaistumisesta ja toiseksi entistä paremmasta tiedottamisesta.

”Nyt ollaan enemmän kiinni ajassa. Esimerkiksi kyberturvallisuus on ollut todella suosittu kurssi. Lisäksi meillä on entistä tehokkaammat viestintäkanavat käytössämme. Olemme tavoittaneet ihmisiä erityisesti sosiaalisen median kautta.”

Kolmanneksi yleinen turvallisuudentunne on heikentynyt.

”Tänä päivänä me altistumme paljon kaikenlaiselle turvattomuutta lisäävälle viestinnälle, kun saamme kaikki maailman tragediat nenämme eteen. Maailma on tullut turvallisemmaksi kuin ennen, mutta kaikki mahdollinen turvattomuuteen tai onnettomuuksiin liittyvä viestintä on lisääntynyt, ja saavuttaa ihmiset tehokkaasti.”

Taustalla vaikuttaa myös Venäjän tilanne.

”Eivät suomalaiset tyhmiä ole, ja onhan meillä pitkä historia Venäjän kanssa. Olemme aina ottaneet venäläiset vakavasti. Tässä maassa on paljon traumoja ja pitkä muisti.”

Työssään Forsgård on huomannut, että ihmisten arjen selviytymistaidot ovat heikentyneet, luonnollisesti siksi, ettei niitä kaupunkiympäristössä juuri tarvita.

”Alkaa olla ihmisiä, jotka eivät esimerkiksi ole koskaan sytyttäneet nuotiota.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Sanna Mertsalmi

Lue lisää