Onnettomuuksien ehkäisy 30.12.2016

Pelastuslaitokset: varovaisuutta ilotulitukseen lumettomalla maalla

Pian juhlitaan vuoden vaihtumista.

Pian juhlitaan vuoden vaihtumista.

Suuret kaupungit rajoittavat ilotulitteiden käyttöä vuodenvaihteessa. Vuoden vaihtuessa ilotulitteiden käyttäminen on sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta kello 18.00 – 02, mutta monet kaupungit rajoittavat ilotulitusta muun muassa ydinkeskustoissaan.

Pirkanmaan pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden käytön kaupungin ydinkeskustassa. Kieltoalue muodostuu seuraavasta alueesta: Kekkosentie – Kalevan puistotie – Viinikankatu – Tampereen valtatie – Jokikatu – Viinikanlahti – Eteläpuisto – Palomäentie – Näkötornintie – Vesilinnankatu – Paasikiventie.

Pirkanmaan pelastuslaitos haluaa myös kiinnittää huomiota suojalasien käyttöön. Vaikka suojalasit ovat olleet pakollisia jo vuodesta 2009, ei niiden käyttö ole vieläkään vakiintunut. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston teettämän tutkimuksen mukaan joka kahdeksas ilotulitteiden käyttäjistä ei käytä suojalaseja. 

Lisäksi pelastuslaitos muistuttaa, että ilotulitteiden käytössä on aina noudatettava erityistä varovaisuutta. Ilotulitteiden tuentaan on kiinnitettävä erityistä huomiota, varsinkin nyt, kun Pirkanmaa on lähes lumeton. Rakettien ampumatelineet sekä maassa toimivat tuotteet, kuten padat ja suihkut, on tuettava niin, että ne eivät pääse kaatumaan ammunnan aikana. 

Myös Helsingin pelastuslaitos rajoittaa ilotulitteiden ja paukkupommien käyttöä Helsingissä uudenvuoden aattona ja -päivänä. Kielto ei koske uuden vuoden vastaanottotilaisuuksiin liittyviä ilotulitusnäytöksiä, joista on tehty asianmukainen ilmoitus poliisille ja muille viranomaisille.

Ilotulitteiden ja paukkupommien käyttö on kielletty vuodenvaihteessa Helsingissä ydinkeskustan alueella, Suomi 100 -avajaisissa Töölönlahdella ja Kansalaistorilla sekä muutamissa puistoiss ja toreilla. Tarkat tiedot löytyvät täältä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden ampumisen Turun, Uudenkaupungin ja Naantalin keskusta-alueilla sekä Naantalissa lisäksi kylpylän alueella.

Lapin pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden käytön Kemin Sauvosaaren, Tornion Suensaaren ja Kittilän Levin erikseen määritellyillä alueilla, jotka luetellaan täällä.

Pelastuslaitokset muistuttavat näistä seikoista ilotulitteiden käyttämisessä:

– Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka huolelle, ettei käytöstä aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle.
– Huomioi, ettei ilotulitteista aiheudu vaaraa tai haittaa (esim. meteli) eläimille.
– Käytä sopivaa telinettä tai tukea ampuessasi ilotulitteita.
– Lue ostamasi tuotteen käyttöohjeet.
– Ilotulitteita ei tule käyttää alkoholin vaikutuksen alaisena.
– Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.
– Suojalasien käyttö on pakollista ja myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.
– Käytä sytytyspuikkoa.
– Ilotulitteita ei pidä käyttää sisätiloissa tai parvekkeella.
– Suuntaa ilotulitteet pois ihmisistä, rakennuksista ja muusta omaisuudesta.
– Omia viritelmiä ei saa tehdä.
– Ilotulitteita käyttävät vain täysi-ikäiset.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää