Onnettomuuksien ehkäisy 17.6.2019

Pelastuspäivä perehdytti veneturvallisuuteen Kemissä

Venevinssausnäytöksestä huolehti Rovaniemellä jatkuvaa meripelastusvalmiutta ylläpitävä vartiolentolaivue.

Venevinssausnäytöksestä huolehti Rovaniemellä jatkuvaa meripelastusvalmiutta ylläpitävä vartiolentolaivue.

Kemin Purjehdusseura järjesti veneilijöille suunnitellun Pelastuspäivän Kemin sisäsataman Uleninrannassa 15. kesäkuuta. Ensimmäistä kertaa tässä muodossa järjestetty turvallisuuskoulutus toteutettiin yhteistyössä Lapin pelastuslaitoksen, Rajavartioston, Meri-Lapin Meripelastajat ja SPR:n kanssa.

”Viikkoa ennen juhannusta on sopiva hetki kerrata turvallisuuteen liittyviä asioita, ja siksi järjestämme tämän vapaamuotoisen koulutuksen veneilijöille siitä, miten toimia erilaisissa vaaratilanteissa. Kutsuimme toimijat paikalle ja toteutamme monipuolisen koulutuksen yhdessä heidän kanssaan”, kertoi Kemin Purjehdusseuran kommodori Pertti Reinikainen.

Vasemmalla Lapin pelastuslaitokselta Aku Heinonen, oikealla punaruutupaitainen kommodori Pertti Reinikainen Kemin Purjehdusseurasta.

Meri-Lapin Meripelastajat esitti, kuinka purjeveneestä veden varaan joutunut henkilö nostetaan ylös käyttäen valjailla varustettua pelastusliiviä, purjeveneen isopurjeen nostinta ja purjeveneen vinssiä. SPR opetti hukkuneen elvytystä ja hypotermisen auttamista.

Ensi vuonna uudestaan

Venevinssausnäytöksestä huolehti Rovaniemellä jatkuvaa meripelastusvalmiutta ylläpitävä vartiolentolaivue.

”Demonstroimme pintapelastajan käyttämisen liikkuvassa veneessä. Paaripotilas voidaan tarvittaessa vinssata myös ylös helikopteriin”, kertoi Rovaniemen helikopteriryhmän johtaja Matti Rauhala.

Lapin pelastuslaitos opetti alkusammutusta, käsisammuttimien käyttöä, kattilapalon sammuttamista ja sammutuspeitteen käyttöä palavan ihmisen sammuttamisessa.

Lapin pelastuslaitos opetti sammutuspeitteen käyttöä.

”Kun joskus on käyttänyt käsisammutinta, helpottaa se toimintaa tositilanteessa, niin että uskaltaa ottaa sen käyttöön ja saa toimintakuntoon. Sammutuspeitteen käyttäjälle opetamme myös, miten suojata itseään”, kertoi ylipalomies Aku Heinonen Kemin asemalta.

Esittelijöitä oli noin 30, ja nelituntisen päivän tapahtumia seurasi noin 100 henkilöä. Mukana olleet toimijat olivat tyytyväisiä päivän tapahtumiin ja kiinnostuneita tulemaan ensi vuonna uudestaan. Pelastuspäivä tulee todennäköisesti jatkumaan Kemin Purjehdusseuran koulutustarjonnassa.

Teksti: Riitta Ahonen

Kuvat: Mika Ahonen