Onnettomuuksien ehkäisy 2.10.2023

Valtakunnallinen heijastinpäivä innosti Kajaanissa taas Heijastinpuu-tempaukseen

Heijastin on halpa ja parhaimmillaan ilmainen henkivakuutus.

Heijastin on halpa ja parhaimmillaan ilmainen henkivakuutus.

Vuosittaista valtakunnallista heijastinpäivää vietettiin 1. lokakuuta jo kymmenettä kertaa. Heijastinpäivä muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä ja kannustaa käynnistämään heijastinkauden. Heijastinpäivän innoittamana Kajaanin Kauppatorilla järjestettiin jo perinteeksi muodostunut Heijastinpuu-tempaus.

Mukana olivat Kajaanin kaupunki, LähiTapiola, Kainuun hyvinvointialueen ensihoito, Oulun poliisilaitos, Kainuun rajavartiosto ja Kainuun pelastuslaitos. Kajaanin kaupunki on osoittanut Kauppatorin kulmalta puun, johon tempaukseen osallistuvat organisaatiot kiinnittivät omia heijastimiaan.

Heijastinpuusta ihmiset voivat hakea heijastimia itselleen sekä tuoda puuhun omia tarpeettomia heijastimiaan.

Heijastinpuu-tempaus käynnistyi Kajaanissa perjantaina 29. syyskuuta klo 14.30. Kauppatorilla oli tuolloin paikalla Kajaanin kaupungin, LähiTapiolan, Kainuun pelastuslaitoksen sekä muiden Kainuun alueen turvallisuusviranomaisten edustajia sekä kalustoa.

Tunnelma tapahtumassa oli rento ja positiivinen, vaikka vettä vähän satelikin. Heijastimia kiinnitettiin puuhun sekä jaettiin ohikulkijoille. Lisäksi muutamia kymmeniä ihmisiä oli tullut tutustumaan turvallisuusviranomaisten kalustoon.

Perjantaina alkuillasta suurin osa heijastimista oli jo mennyt käyttöön ja puussa oli enää muutama jäljellä. Tempaus onnistui siis varsin hyvin, kerrotaan Kainuun pelastuslaitokselta.

Lähde: Kainuun pelastuslaitos
Kuva: Jonna Kolehmainen, Kainuun pelastuslaitos

Jalankulkijan näkyminen pimeällä

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kuvassa esitetään grafiikalla, miten autoilija näkee heijastinta käyttävän ja ilman heijastinta liikkuvan jalankulkijan pimällä. Kuva: Liikenneturva.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen.

Lähde ja kuva: Liikenneturva

Lue lisää