Operatiivinen toiminta 17.5.2018

Moni pelastuslaitos pitää toimintavalmiusaikaa liian tiukkana

Neljä viidestä pelastuslaitoksesta ei yllä toimintavalmiusaikojen vähimmäistavoitteisiin.

Neljä viidestä pelastuslaitoksesta ei yllä toimintavalmiusaikojen vähimmäistavoitteisiin.

Pelastuslaitosten toimintavalmiusajat venyvät varsinkin suurissa kaupungeissa. Syitä on monia, esimerkiksi vanhentunut paloasemaverkosto. Pelastuslaitokset ratkovat ongelmia omilla tavoillaan. Aluehallintoviraston mukaan onnettomuuksien ehkäisy ei ole ratkaisu, Uudenmaan pelastusjohtajien mukaan on. 

Aluehallintovirastojen selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla ongelma-alueet olivat pahimmillaan yli 20 neliökilometrin kokoisia.

Alkuvuodesta aluehallintovirastot pyysivät pelastuslaitoksilta selvityksiä, miksi ohjeenmukaisiin toimintavalmiusaikoihin ei ylletä sekä selvitystä, kuinka tilanne korjattaisiin. Virastot kysyivät myös korjaustoimenpiteiden arvioituja kustannuksia.

Usean pelastuslaitoksen mukaan toimintavalmiusaika on liian tiukka. Jotkut pelastuslaitokset kritisoivat nykyistä toimintavalmiuden suunnitteluohjetta ja siinä esitettyjä aikatavoitteita. Nykyiset aikatavoitteet nähdään osaksi perusteettomina, ja niiden merkittävyyttä vähätellään.

”Lähtökohta on aina asuinrakennuspalon kehittymisessä. Lisäksi on muitakin kiireellisiä tehtäviä, joissa avun pitää tulla kiireellisesti perille”, Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Markku Kirvesniemi sanoo.

Pelastuslaitosten vastauksissa suurimmaksi ongelmaksi nousi se, ettei paloasemaverkosto ole kasvanut muun infrastruktuurin mukana. Paloasemia ei ole tarpeeksi tai ne sijaitsevat väärässä paikassa. Paloaseman toiminta-alueella asukas- ja liikennemäärät ovat voineet lisääntyä.

”Paloasemat eivät ole enää optimaalisessa paikassa riskeihin nähden. Esimerkiksi viidessä vuodessa pääkaupunkiseudulla on rakennettu koko ajan tiiviisti. Asukas-, liikenne- ja onnettomuusmäärät ovat nousseet.”

Myös liikenteen esteet venyttävät toimintavalmiusaikoja. Esimerkiksi Helsingissä lukuisat rakennustyömaat hidastavat liikennettä.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Juttu jatkuu. Kirjaudu sisään Pelastustiedon digi-tunnuksilla, niin pääset lukemaan kaikki artikkelit toimintavalmiudesta. Artikkelikokonaisuus on myös uusimmassa Pelastustieto-lehdessä nimero 3.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Pelastustiedon digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.