Operatiivinen toiminta 25.9.2015

Hätämajoitus pitää palotarkastajat kiireisinä

Turvapaikanhakijat totuttelevat uuteen elämään muun muassa Vihdin seurakunnan Riuttarannan leirikeskuksessa.

Turvapaikanhakijat totuttelevat uuteen elämään muun muassa Vihdin seurakunnan Riuttarannan leirikeskuksessa.

Suomeen tuleva suuri määrä turvapaikanhakijoita työllistää pelastuslaitosten palotarkastajia.

Helsingin pelastuslaitoksen pelastustoimen päällikkö Jari Korkiamäki kertoo, että pelastuslaitoksen alueella on turvapaikanhakijoille neljä varsinaista vastaanottokeskusta ja kymmenen hätämajoituspaikkaa.

Kaikkiin tiloihin on tehty ylimääräinen palotarkastus.

”Turvallisuuden pitää olla kunnossa kaikissa rakennuksissa. Paikkoihin, joista voi aiheutua vaaraa, ei majoiteta ihmisiä”, Korkiamäki painottaa.

Helsingin alueella ylimääräiset palotarkastukset majoitustiloihin työllistävät yhden palotarkastajan lähes kokopäivätoimisesti.

Korkiamäki kertoo, että yksi laitoksen palotarkastajista työskentelee päätoimisesti Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa.

”Hän on ollut siellä muutenkin neuvomassa virastoa erilaisissa turvallisuusasioissa. Nyt hän on ollut aktiivisesti osallisena ja käynyt myös kiinteistöjä läpi. Hän käy keskustelua tapauskohtaisesti näiden rakennusten turvallisuusratkaisuista.”

Paikalliset paloasemat ja päällystöpäivystäjät käyvät myös tutustumassa alueilleen perustettuihin majoitustiloihin.

Korkiamäen mukaan suuren ihmismäärän sijoittaminen nopealla aikataululla on ollut haastavaa. Ongelmia ei kuitenkaan ole ilmennyt.

”Ainakaan minun tietooni ei ole tullut, että olisi ollut ylimääräisiä vaaratilanteita. Tämä ei ole kuormittanut meitä palo- tai ensihoitopuolella.”

Korkiamäen mukaan majoitustilat ovat pääasiassa sairaala- tai toimistorakennuksia.

Hän kertoo, että Helsingin pelastuslaitos on antanut turvapaikanhakijoiden käyttöön väestönsuojasänkyjä.

400-600 henkilöä vuorokaudessa

Pääkaupunkiseudun lisäksi turvapaikanhakijoita saapuu sadoittain Tornioon.

Lapin pelastuslaitoksen Tornion aseman palopäällikkö Heikki Laitinen kertoo, että palotarkastajat ovat tarkastaneet tähän mennessä neljä rakennusta, palloiluhalleja ja yritystiloja. Rakennuksissa majoittuu 400-600 henkilöä vuorokaudessa.

”Poistumistiet täytyy pitää avoimena, ja ohjeistamme sitten, että palovaroittimia täytyy olla tilapäistiloissa tietyn metrimäärän välein. Lisäksi majoituspaikkoihin määrätään jatkuva valvonta”, Laitinen kertoo.

Yhden rakennuksen tarkastamisessa menee pari-kolme tuntia. Laitisen mukaan maahanmuuttovirasto ja SPR ovat ymmärtäneet turvallisuusnäkökulman.

”He ymmärtävät sen, että meidän lähestymistapamme on henkilöturvallisuus edellä.”

Palotarkastuksia lukuunottamatta turvapaikanhakijat eivät ole työllistäneet pelastuslaitosta.

”Laitos osallistuu siltä osin kuin sen tehtävänkuvaan kuuluu. Valmiuksia ei ole nostettu tämän takia. Pyrimme ennakolta minimoimaan vahingot.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Marja Keski-Luopa

Lue lisää