Operatiivinen toiminta 17.11.2021
Facebook (37)

Helsingin eläinpelastuksen puhelinneuvonta loppuu — jatkossa yksikkö ei pelasta yksittäisiä luonnonvaraisia eläimiä, ellei niistä ole vaaraa tai suurta haittaa

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö, eli Puluyksikkö.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö, eli Puluyksikkö.

Helsingin pelastuslaitos siirtyy eläinpelastustehtävissä valtakunnalliseen toimintamalliin huhtikuusta 2022 lähtien. 

Tämä tarkoittaa, että pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikön kansalaisille tarkoitettu puhelinneuvonta päättyy, ja eläinpelastusyksikkö hälytetään tehtäville hätäkeskuksen tekemän riskinarvion perusteella. Eläinpelastusyksikkö alkaa siis hoitaa vain tehtäviä, jotka se on saanut hätäkeskuksen kautta.

Hätäkeskuksen lisäksi aikaisemmin kansalaiset ovat voineet soittaa neuvontapuhelimeen hädässä olevista eläimistä.

”Yksikössä toimiva henkilö vastasi puhelimeen ja oman harkintansa mukaan lähti tehtävälle. Käytännössä yksikkö otti tehtäviä vastaan suoraan kansalaisilta puhelimitse”, kertoo palomestari Sami Lindberg.

Lindbergin mukaan muutoksella saadaan enemmän aikaa käytännön tekemiseen ja toiminnan kehittämiseen. 

”Esimerkiksi kesäaikana, kun yksikössä toimi yksi henkilö kerrallaan, puheluita tuli pahimmillaan useita kymmeniä, ehkä jopa 80-90 vuorokauden aikana. Yksi henkilö on samaan aikaan vastannut näihin puheluihin ja ajanut tehtäviä.”

Luonnonvaraiset eläimet eivät ole kenenkään vastuulla

Muutos tarkoittaa myös, että eläinpelastusyksikkö keskittyy pääasiassa lemmikki- ja tuotantoeläimiin Helsingin alueella. Yksikkö ei enää pelasta yksittäisiä luonnonvaraisia eläimiä, elleivät tietyt kriteerit täyty: eläinpelastusyksikkö hoitaa tulevaisuudessa vain ne tilanteet, joissa eläin aiheuttaa ihmisille vaaraa tai suurta haittaa.

”Muutokseen on melkein puoli vuotta, ja meidän täytyy vielä käydä hätäkeskuksen kanssa läpi heidän kysymyspatteriaan”, Lindberg sanoo.

Lindbergillä ei vielä ole vastausta siihen, mikä taho tulevaisuudessa pelastaa ne hädässä olevat luonnoneläimet tai linnut, jotka eivät aiheuta vaaraa tai haittaa ihmisille.

”Tulemme vielä keskustelemaan sidosryhmien, kuten Korkeasaaren eläintarhan kanssa siitä, mitä vaihtoehtoja meillä on. Tämä on haasteellinen aihe, koska luonnonvaraisia eläimiä ei ole lain mukaan määritelty kenenkään hoidettavaksi.” 

Korkeasaaren eläintarhan ylläpitämän Villieläinsairaalan toiminta jatkuu entisellään, eli siellä hoidetaan jatkossakin hoitoon tuotuja luonnonvaraisia eläimiä.

Lue lisää:

Vuoden palomies eläinpelastamisesta: ”On oikeat ja väärät tavat”

Eläinonnettomuus on pelastajalle vaikea paikka

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää