Operatiivinen toiminta 18.6.2015

HEMS-kopterissa istuu kolme eri ammattilaista

Hems-pelastaja Juha Leppänen sekä vanhempi Hems-pelastaja Heikki Aarela FinnHEMSin helikopterihallissa.

Hems-pelastaja Juha Leppänen sekä vanhempi Hems-pelastaja Heikki Aarela FinnHEMSin helikopterihallissa.

Heikki ”Hessu” Aarela on työskennellyt 22 vuotta HEMS-pelastajana Vantaan FinnHEMS-tukikohdassa.

FinnHEMS vastaa Suomen lääkärihelikopteritoiminnasta, ja sillä on kuusi tukikohtaa Suomessa.

Aarela tietää, että lähtökohta tiimityöhön kolmen eri ammattiryhmästä tulevan henkilön välillä ei välttämättä ole helppo.

”Helikopterin takapenkillä istuu yksi, joka on opiskellut koko elämänsä. Sitten on koneen kippari ja me, jotka paloasema on koulinut. Kyllä yhteistäkin löytyy. Näistä henkilöistä ei kuitenkaan ole valittu sitä vaikeinta lentäjää, lääkäriä tai palomiestä. Motivaatio on korkea. Kukaan ei ole pakosta täällä”, Aarela pohtii.

Vantaalla HEMS-koulutukseen valitaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta etupäässä palomiehiä, joilla on terveydenhuollon tutkinto. Työaika ei välttämättä riitä HEMS-pelastajien ensihoitokoulutuksiin, sillä ilmailukoulutustakin on paljon.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana koulutukseen on valittu kaksi henkilöä. Uuden pelastajan kouluttaminen vie noin puoli vuotta.

Aarelan mukaan perusajatuksena on valita sellainen henkilö, joka tunnetaan jo etukäteen. Kysymys on luottamuksesta. Lentäjän täytyy voida luottaa vieressään istuvaan HEMS-pelastajaan.

”Se on meidän etu. Ei me oteta nuoria, uusia, tuntemattomia kavereita. Työssä vaaditaan kykyä hallita stressaavat tilanteet ja teknistä sekä sosiaalista lahjakkuutta. Perusajatus on, että on kykenevä tiimityöhön.”

Lue lisää FinnHEMSistä Pelastustiedon numerosta 4-5, joka ilmestyy keskiviikkona 24. kesäkuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jussi Helttunen

Lue lisää