Operatiivinen toiminta 8.8.2015

Kevytasu toimii usein sammutusasua paremmin

Palopäällikkö Heikki Kervinen kevytpuvussa.

Palopäällikkö Heikki Kervinen kevytpuvussa.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kevytasut ovat nyt olleet käytössä puolisen vuotta.

Pelastuslaitos kehitti kevytpuvun yhteistyössä materiaali- ja asustevalmistajien kanssa. Asut hankittiin koko henkilöstölle viime talven aikana.

Perinteinen sammutusasu on fyysisesti kuormittava ja epäkäytännöllinen sellaisissa tehtävissä, joissa ei välttämättä tarvita järeää suojaa, kuten liikenneonnettomuustilanteiden hoidossa tai metsäpaloissa.

”Käytännössä meillä ei aikaisemmin ole ollut kuin pelkkä palopuku. Se on kuitenkin aivan liian kuormittava esimerkiksi maastopaloon”, kertoo palopäällikkö Heikki Kervinen, jonka opinnäytetyön pohjalta asuja alettiin suunnitella.

Yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa vuosina 2005-2007 tehty opinnäytetyö käsitteli asusteiden vaikutusta palomiesten keskisykkeeseen ja ruumiinlämpöön pelastustehtävissä. Työssä kävi ilmi, että sammutusasu lisää lämpö- ja sykekuormaa merkittävästi enemmän kuin kevyempi suoja-asu.

”Nyt meillä on opinnäytetyön hedelmät käytössä. On näitä jonkun verran käytössä muuallakin, muun muassa puolustusvoimien sotilaspalokunnilla on vähän vastaavaa, Kervinen kertoo.

Kervisen mukaan uusi kevytpuku on kevyempi kantaa, eikä kuormita kantajaansa läheskään niin paljon pelastustehtävissä kuin sammutuspuku. Lisäksi kevytpuku on huomattavasti palopukua edullisempi.

Varsinaisen sammutusasun käyttöikä myös pitenee, kun sitä käytetään vain sellaisissa tehtävissä, joissa sitä oikeasti tarvitaan.

”Kallista, suojaavaa pukua ei kuluteta työtehtävissä, joihin sitä ei ole tarkoitettu”, Kervinen sanoo.

Kevytpuvun suojaustaso vastaa keskimäärin teollisuuden kuumatyöntekijän suojavaatetta.

”Tämä suojaa jonkin verran, jos esimerkiksi liikenneonnettomuudessa tulee syttymää. Silloin pelastaja pääsee heti takavasemmalle”, Kervinen kuvailee.

Asun leikkaus ja design suunniteltiin yhteistyössä tuotevalmistajan Viking Safen kanssa. Gore-Tex kehitti asuja varten uudenlaisen kangasmateriaalin, joka täyttää kansainväliset suojaavuusstandardit kemikaalien, palonkestävyyden ja sääolosuhteiden osalta, mutta on kevyt ja hengittävä. Pelastuslaitoksen palomestari Kalle Ristola oli koko ajan mukana kehitystyössä.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jussi Helttunen

 

Lue lisää