Operatiivinen toiminta 21.6.2017

Massiivinen metsäpalo Suomessa viimeksi 20 vuotta sitten – levisi latvapalona

Pelastustieto kirjoitti Tammelan palosta.

Pelastustieto kirjoitti Tammelan palosta.

Portugalin keskiosissa on riehunut viime lauantaista lähtien tuhoisa metsäpalo, jossa on The Guardianin mukaan menehtynyt vähintään 64 ihmistä ja loukkaantunut yli 150.  Vielä tiistaina tulta vastaan taisteli yli 1100 palomiestä. Palo sai alkunsa ilmeisesti salaman iskusta Pedrógao Granden kunnassa. Tiistaina palorintaman kokonaispituus oli 57 kilometriä.

Viimeisin massiivinen metsäpalo Suomessa roihusi 20 vuotta sitten. Tammelassa, Kanta-Hämeessä paloi yli 200 hehtaaria metsää kesäkuussa 1997.

Helsingin Sanomien mukaan metsäpalo poltti tuolloin 250 hehtaaria metsää, yhden kesämökin ja ajoi kymmenen talon asukkaat evakkoon Riihivalkaman ja Kaukolan kylistä.

Myös Pelastustieto kirjoitti metsäpalosta. Lehti uutisoi juttunsa ”Latvapalo loikkasi palokuntien ja valtatien yli”.

Paloa sammutettiin viisi päivää, ja sen löytäminenkin oli oma prosessinsa. Kanta-Hämeen hätäkeskus sai tiedon ensimmäisestä savuhavainnosta kello 13.03, mutta palo löytyi vasta 32 minuuttia myöhemmin. Pian paikalla olleet palomiehet joutuivat huomaamaan, että palo levisi nopeasti latvapalona palokuntien ja valtatien yli.

Suurpalot harvinaisia Suomessa

Palomiehet ajoneuvoineen joutuivat pakenemaan tulen alta.

”Tuuli lennätti kipinöitä, jotka sytyttivät rutikuivaa aluskasvillisuutta edessä ja sivuilla. Letkuja ei ollut aikaa koota. Ne piti jättää niille sijoilleen. — Neljän auton ja niiden kyytiin ehtineiden tai rinnalle juosseiden sammuttajien kiireinen vetäytyminen onnistui haavereitta ja yksiköt ryhmittyivät katkaisemaan palon Valtatie kahdelle”, Pelastustieto kirjoitti.

”Puut molemmin puolin taipuivat toisiaan kohti. Palokaasut tekivät temppujaan: Valtatie ikään kuin paloi, kun palokaasut lieskahtivat tuleen tien pinnalla. Säiliöyksikkömme ehti alta pois viime tipassa”, kunnan palopäällikkö Eino Hirsimäki kertoi lehdelle.

Pelastustieto uutisoi vuosi sitten Ilmatieteen laitoksen hankkeesta Suurpalojen mahdollisuus Suomessa. Siinä selvisi, että Keski-Suomessa suurpalolle otollisia tilanteita on noin joka kolmas vuosi ja Pohjois-Suomessa suunnilleen kerran kymmenessä vuodessa.

Jättimäinen metsäpalo olisi kuitenkin Suomessa äärimmäisen harvinainen.

”Suomessa metsää on hoidettu niin, ettei palo pääse leviämään, ja lisäksi metsäautotiet katkaisevat tehokkaasti leviämisen”, Hämeen ammattikorkeakoulun metsänhoidon opettaja Henrik Lindberg sanoo.

Koko juttu Tammelan metsäpalosta Pelastustiedon digiarkistosta.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Pelastustiedon arkisto

Lue lisää