Operatiivinen toiminta 23.3.2021

Moniammatillisia ambulansseja Pohjois-Karjalaan – alkusammutusvälineistä palomies saa ”vähän kättä pidempää” palopaikalla

Pohjois-Karjalan uusissa ambulansseissa on alkusammutusvälineistöä ja maakuntavärit.

Pohjois-Karjalan uusissa ambulansseissa on alkusammutusvälineistöä ja maakuntavärit.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos hankki seitsemän uutta ambulanssia maakuntaväreissä, alkusammutusvälineistöllä varustettuna. Ambulanssien yhdellä seinällä on heittosammutin, kaksi isoa jauhesammutinta, pora ja läpilyöntiputket.

Ensihoitomestari Kari Törrönen kertoo, että harvaan asutulla seudulla ambulanssi voi usein tulla ensimmäisenä palopaikalle.

Ambulanssien yhdellä seinällä on heittosammutin, kaksi isompaa jauhesammutinta, pora ja läpilyöntiputket.

”Siinä vaiheessa palomies voi jo antaa tuulilasiraportin pelastuksen yksiköille, ja hänellä on hyvä olla vähän kättä pidempää kohteessa toimimiseen.”

Pääsääntöisesti ambulansseissa työskentelee palomies-ensihoitaja -työpari, mutta joskus työvuoroon voi sattua kaksi ensihoitajaa. Siksi kaikki moniammatillisissa yksiköissä työskentelevät ensihoitajat on koulutettu käyttämään alkusammutusvälineistöä. 

Kilpailutuksella huokeampi hinta

Törrönen kertoo, että uudet ambulanssit kilpailutettiin yhdessä Pohjois-Savon kanssa. Pohjois-Savolle tuli kahdeksan ambulanssia.

”Tämä oli jo niin iso määrä, että saimme hintaa selkeästi alemmas.”

Yhdelle yksikölle hintaa tuli noin 110 000 euroa. Törrönen laskeskelee, että ilman kilpailutusta yksi auto olisi maksanut 125-130 000 euroa. Yhteishankinta kannattaa, sillä alueella ambulansseja uusitaan taajaan.

Ambulanssit kilpailutettiin yhdessä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen kanssa.

Uutta autoa aletaan suunnitella, kun ambulanssin matkamittarissa on 300 000 kilometriä, tai kun auto on kolme vuotta vanha. Törrönen kertoo, että harvaan asutulla seudulla yksi tehtävä kestää kauan, sillä ajomatkaa sairaalaan voi kertyä toistasataa kilometriä suuntaansa. Asutuskeskuksessa, kuten Joensuussa käyttö voi taas muuten olla kuluttavaa, vaikkei kilometrejä kertyisikään niin paljon. 

”Meille tulee systemaattisesti kuusi-seitsemän uutta autoa joka vuosi”, Törrönen kertoo. 

Uudet Man-merkkiset, Profilen rakentamat ambulanssit ovat nelivetoisia ja automaattivaihteisia. 

”Tämä oli hyvä uudistus, sillä tähän asti olemme pärjänneet etuvetoisilla. Ajaminen nelivedolla on turvallisempaa huonoilla teillä.”

Maakuntavärit tulivat jäädäkseen

Pohjois-Karjalan maakunta juhlii tänä vuonna 300-vuotista taivaltaan, ja sen kunniaksi ambulanssit päätettiin maalata keltaisen lisäksi maakunnan väreillä, punaisella ja mustalla. 

”Siitä tuli oikein hyvä väritys. Kyljen musta väri on täysin heijastavaa teippiä. Se näyttää pimeässä melkein valkealta, kun valo osuu siihen. Mielestäni nämä ovat paljon paremman väriset kuin entiset, joten jatkossakin otamme ambulanssit tällä värillä.” 

Man-merkkiset, Profilen rakentamat ambulanssit ovat nelivetoisia ja automaattivaihteisia. 

Törrönen tähdentää, että kysymys ei ole hybridiyksiköistä, vaan ambulansseista, joissa on mukana alkusammutusvälineistöä. Hänen mielestään autojen nimikkeet pitäisi saada yhtenäisiksi koko valtakunnassa. Pohjois-Karjalassa puhutaan moniammatillisista yksiköistä, kun autossa on työvuorossa kahden ammatin edustajat, palomies ja ensihoitaja. 

”Puhumme hybridistä vasta siinä vaiheessa, jos yksikössä on paljon pelastuksenkin välineistöä.”

Lue lisää: Pohjois-Karjalan ensihoidossa kaikki voittavat

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Lue lisää