Operatiivinen toiminta 21.4.2016

Palomestari: lisää yhteisharjoituksia viranomaisille

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Ari Koivu.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Ari Koivu.

Eri viranomaisten pitäisi harjoitella enemmän yhteistyötä. Palomestari Ari Koivu Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta sanoo, ettei harjoituksia ole niin usein kuin pitäisi.

”Päivittäistöissä meillä on paljon pieniä harjoitteita, mutta se ei riitä. Vuosittaiset SAR-harjoituksetkaan eivät korjaa muuta harjoittelua. Muitakin kuin lento-onnettomuuksia tapahtuu”, hän huomauttaa.

Ari Koivu puhui viranomaisten yhteistyöstä Valtakunnallisilla suuronnettomuuspäivillä Tikkurilassa torstaina. Hänen kanssaan toimintaa kuvitteellisessa suuronnettomuudessa esittelivät ensihoidon kenttäjohtaja Simo Ekman ja komisario Jarmo Ojala.

Koivu sanoo, että erityisesti vähäiset resurssit rajoittavat yhteisharjoittelua. Sellaista on hankala järjestää päivittäisessä työvuorossa.

”Rahaa resursseihin ei ole. Jos otetaan kuusi paloautoa harjoitukseen työvuorosta, se harjoitus saattaa keskeytyä hälytykseen, ja meillä on muitakin velvoitteita.”

Koivun mukaan yhteisiä harjoituksia esimerkiksi poliisin kanssa olisi hyvä pitää ainakin neljästi vuodessa.

Hän sanoo, että yhteistoimintaa harjoitellaan toki todellisissa tilanteissa jatkuvasti, mutta sekään ei korvaa sitä, että harjoitella voisi rauhassa ja ajatuksella.

”Kieltämättä pääkaupunkiseudulla on tilanteita, kuten eilen työvuorossa tapahtunut liikenneonnettomuus. Mukana oli Helsinki, hätäkeskus, poliisi, ensihoito ja tiehallinto. Olin heihin kaikkiin radioyhteydessä. Se meni hyvin.”

Koivu ei ole havainnut paloasemilla vastahankaista asennetta viranomaisyhteistyöhön, päinvastoin.

”En näe mitään ongelmaa. Meillä on jo vapaa-aikanakin yhteisiä urheiluvuoroja poliisin kanssa. En näe kitkaa, enkä usko, että sitä on palomiehilläkään.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää