Operatiivinen toiminta 2.7.2015

Pelastuslaitos hyötyy kehäratayhteistyöstä

Kehäradalla harjoiteltiin toukokuussa.

Kehäradalla harjoiteltiin toukokuussa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja Itä-Uudenmaan poliisi tekevät tiivistä yhteistyötä keskiviikkona avautuneen kehäradan turvallisuudessa.

Poliisilla ja pelastuslaitoksella on yhteistyösopimus, jonka mukaan pelastuslaitos osallistuu poliisitehtävälle, jos se on kehäradan tunneliosuudessa.

”Varmistamme sillä, että poliisilla on työturvallisuus junaliikenteen ja ratatekniikan osalta hallinnassa”, kertoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen apulaispelastusjohtaja Jorma Alho.

”Siellä on erilaista tekniikkaa, ja junaliikenne koko ajan vaarana. Poliisi pystyisi tietysti itsekin pysäyttämään junaliikenteen, mutta meillä on viikoittain käytössä tekniikka, jolla otamme erilaisiin valvomoihin yhteyttä”, hän perustelee.

Rata on ehtinyt olla auki päivän, eikä siellä toistaiseksi ole ollut hälytystehtäviä. Alho huomauttaa, että nykyaikaiset junat ovat tekniikaltaan suhteellisen toimintavarmoja.

”Aina on tietysti riski siihen olemassa, että jotain sattuu tunnelissa, mutta sen takia ovat nämä varautumisjärjestelmät ja koulutukset pidetty monta kertaa.”

Pelastuslaitoksella on samanlainen sopimus poliisin kanssa myös Vuosaaren tavaraliikennetunnelista.

Alho sanoo, ettei tunnelihälytykseen mukaan meno aiheuta lisätyötä laitoksella. Hän arvioi, että hälytyksiä tulee vuodessa ehkä muutamia.

Alhon mukaan yhteistyöstä on laitokselle pelkkää hyötyä.

”Siinä opitaan ja harjoitellaan yhteistoimintaa, ylläpidetään omia taitoja. Siitä on hyötyä molemmille: poliisilla on turvallista työskennellä, meidän ammattitaitomme tulee käyttöön ja saamme harjoitusta omaan toimintaan ja yhteistoimintaan.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jan Meszka

Lue lisää