Operatiivinen toiminta 1.8.2018

Ruotsin metsäpalot: Suomi jatkaa auttamista

Sammutettua maastoa massiivisen metsäpalon jäljiltä Ruotsin Västmanlandissa vuonna 2014.

Sammutettua maastoa massiivisen metsäpalon jäljiltä Ruotsin Västmanlandissa vuonna 2014.

Ruotsi on pyytänyt jatkoa Suomen tarjoamalle avulle metsäpalojen sammuttamisessa. Sisäministeriö teki päätöksen avun jatkamisesta 1. elokuuta. Päätös avun jatkamisesta on tehty 10. elokuuta saakka.

Ruotsissa työskentelevä pelastusjoukkue käsittää noin 30 henkilöä ja kalustoa, kuten paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja ja maastokelpoisia ajoneuvoja.

Pelastusjoukkue on koottu Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan sekä Lapin pelastuslaitoksista normaalin valmiuden ulkopuolelta, kuten vapaavuorosta. Näin valmius vastata mahdollisiin metsä- ja maastopaloihin kotimaassa säilyy. Joukkueessa on niin pelastuslaitosten henkilöstöä kuin alueellisia sopimuspalokuntalaisia.

”Pelastuslaitokset ovat osoittaneet joustavuutta ja valmiutta toimia pitkäkestoisessa avunantotehtävässä. Suomalaisten vahvuus pidetään samana, vaikka ihmiset vaihtuvatkin kesken operaation uusiin. Auttamalla Ruotsia pelastuslaitoksemme saavat samalla hyödyllistä kokemusta kotimaan valmiutta varten”, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen.

Ruotsin valmiusvirasto MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) on kiittänyt Suomea tärkeästä työpanoksesta. Suomalaisilla palomiehillä on osaamista muun muassa haastavan maaston sammuttamisessa.

Pelastusopiston yhteydessä toimiva, sisäministeriön alainen Kriisinhallintakeskus vastaa Suomen kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta ja toimii Ruotsissa työskentelevän pelastusjoukkueen koordinaattorina ja työnantajana. Kriisinhallintakeskus on lähettänyt joukkueen tueksi myös kolmihenkisen teknisen tiimin, jonka tehtävänä on helpottaa paikan päällä logistiikkaan, viestintään ja hankintoihin liittyviä lisätehtäviä.

Lue lisää:

Ensimmäinen pelastusjoukkue kotiutui Ruotsista

Lähde: sisäministeriö

Kuva: MSB

Lue lisää