Paloturvallisuus 6.3.2024

Ennakointi ja ajoissa toimiminen auttoivat – yksi jauhesammutin riitti

Kattohuovan hitsaamista nestekaasupolttimella.

Kattohuovan hitsaamista nestekaasupolttimella.

Urakoitsijan ripeä toiminta esti suuremmat vahingot huopakaton korjaus- ja uusimistöissä Heinävedellä marraskuun alkupuolella.

Kunnan omistaman teollisuuskiinteistön katolla savusi tulitöiden seurauksena sen verran, että pelastuslaitos hälytettiin apuun. Laitoksen tehtäväksi jäi vain varmistaa, ettei paloa enää ole.

Kolme saneeraajaa työsti kattohuopia nestekaasupolttimella, kun tuli imaisi korotetun kattorakenteen peltiseinän sisään. Katolla olleista Heinäveden rakennus ja saneeraus oy:n edustajista Esa Nissinen luonnehti tapahtunutta erittäin harvinaiseksi.

”Tässä se tuuletuslevy oli vaan oletettua alempana niin se (tuli) tarttui siihen. Ei siinä varsinaista paloa tai liekkejä ollut, se levy vaan savusi”, Nissinen kuvaili.

Nissinen soitti itse hätäkeskukseen ”vähän niin kuin etukäteen” heti, kun palonalku havaittiin. Kolmikko purki kattorakenteen peltikorotusta sen verran, että palopesäke tuli näkyviin ja samalla sammutti sen yhdellä jauhesammuttimella. 

Loppupäivä vahdissa

Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta rakennuspalosta puolenpäivän jälkeen. Hälytysvasteessa oli kymmenkunta yksikköä.

”Lähtihän sinne monta yksikköä, kun se tuli meille suurena (rakennuspalona), mutta paikalla oli sitten vain se Heinäveden sammutus- ja säiliöauto loppujen lopuksi”, kertoi palomestari Samuli Karvinen.

Varmistus lämpökameralla

Pelastuslaitos tutki lämpökameralla, ettei muualle rakenteisiin jäänyt palopesäkkeitä tai kuumia kohtia.

”Palo oli jo hoidettu, ei tarvinnut muuta kuin varmistaa, ettei missään mihin silmä ei näe, ole mittään erikoista enää”, Karvinen summasi.

Jälkivartioinnin hoiti urakoitsija.

”Oltiinhan myö sitten loppu työpäivä siinä vahdissa”, Esa Nissinen sanoi

Teksti: Jarkko Sorjonen
Kuvituskuva: SPEK/KerabitPro Oy 

Juttu on julkaistu aiemmin myös Pelastustiedon tulityösivuilla. Lisää asiaa tulitöistä numerossa 2/2024.

Lue lisää