Paloturvallisuus 13.11.2017

Paloturvallisuuspäivät: yritysturvallisuus osaksi toimintakulttuuria

Harjoittelu liittyy yrityksen turvallisuuskulttuuriin. Suuronnettomuusharjoitus Kotkan Sunilan tehtaalla viime toukokuussa.

Harjoittelu liittyy yrityksen turvallisuuskulttuuriin. Suuronnettomuusharjoitus Kotkan Sunilan tehtaalla viime toukokuussa.

Yrityksen turvallisuuskulttuurin pitäisi olla osa toimintakulttuuria.

Kesko Oyj:n turvallisuuspäällikkö Vesa Manninen on törmännyt uransa aikana siihen, että yritysten sisällä nämä asiat erotetaan toisistaan. Esimerkiksi turvallisuuskoulutus nähdään ylimääräisenä prosessina.

”Järjestetään esimerkiksi henkilökunnan perehdytyskoulutus ja sitten erikseen turvallisuukoulutus. En ymmärrä miksi. Miksei perehdytyskoulutus voisi pitää sisällään myös turvallisuuskoulutuksen?”

Manninen huomauttaa, että perehdytyskoulutuksessa ihmiset joka tapauksessa kutsutaan koolle, tehdään ehkä kiertokävelyitä ja opastetaan heidät talon tavoille.

”Miksei siinä samalla puhuta turvallisuudesta? Koko henkilökunta ei helposti ehdi myöhemmin koulutuksiin.”

Tämä yksityiskohta liittyy laajemmin yritysten turvallisuuskulttuuriin ja siihen, kuinka se rakentuu. Manninen korostaa, että kaikki on kiinni siitä, millainen toimintakulttuuri yrityksessä on.

”Jos turvallisuusasiat nähdään tärkeänä, niiden pitäisi aina olla agendalla, eikä niin, että niitä käsitellään sitten, kun muistetaan. Turvallisuuskulttuuri on tekemistä ja esimerkillä johtamista. Se ei ole pelkkiä kaaviota.”

Harjoittelu ei ole vainoharhaa

Mannisen mukaan yritysten turvallisuuskulttuuri on parantunut, mutta se on edelleen paikoin lasten kengissä. Syy, miksi turvallisuusaspektia ei linkitetä suoraan muuhun toimintaan, voi olla myös turvallisuusorganisaatioiden omassa toiminnassa.

”Turvallisuusorganisaatiot haluavat pitää erillisiä koulutuksia. Ne haluavat näyttää oman tarpeellisuutensa sitä kautta.”

Manninen myöntää, että paikkansa on myös erillisille turvallisuuskoulutuksille kuten alkusammutukselle ja ensiavulle, mutta työturvallisuus voisi linkittyä jo alkuperehdytykseen.

”Valmistautuminen ja harjoittelu ei ole vainoharhaisuutta. Maailma on muuttunut niin paljon, että mitä tahansa voi tapahtua.”

Vesa Manninen puhuu turvallisuukulttuurista Paloturvallisuuspäivillä torstaina 14. joulukuuta kello 16 esityksessä Turvallisuuskulttuurin rakentamisen palikat.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK järjestää Paloturvallisuuspäivät 2017 Silja Symphonylla 13.-15. joulukuuta. Yhteistyökumppaneita ovat Suomen Palopäällystöliitto, Suomen Paloinsinööriyhdistys ry, Vakuutusalan tekniset tarkastajat ry, Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry, Finnsecurity ry, Elinkeinoelämän Keskusliitto sekä Työturvallisuuskeskus.

Ilmoittaudu Paloturvallisuuspäiville täällä.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää