Paloturvallisuus 11.11.2018

Suomen vilkkain kauppakeskus luottaa turvallisuudessa ennakkoon ja ylläpitoon

Vuonna 2017 Kampin kauppakeskuksessa oli 42,8 miljoonaa kävijää. Sellossa heitä oli 24,3 ja Itiksessä 17,6 miljoonaa. Kävijämäärältään Kamppi on ylivomaisesti Suomen suurin.

Vuonna 2017 Kampin kauppakeskuksessa oli 42,8 miljoonaa kävijää. Sellossa heitä oli 24,3 ja Itiksessä 17,6 miljoonaa. Kävijämäärältään Kamppi on ylivomaisesti Suomen suurin.

Ihmisillä tulee Helsingin Kampista helposti mieleen vain kauppakeskus toimintoineen. Kampin keskuskompleksissa on myös kolme toimistotornia, kolme asuintornia, metro sekä Espoon ja kaukoliikenteen bussiterminaalit. Onko Suomen vilkkain myös turvallinen?

”Kiinteistöjen välistä yhteistyötä hallinnoidaan yhteisjärjestelysopimuksella, josta vastaa Kampin Keskus Oy. Talo- ja turvatekniikassa on paljon yhteisiä järjestelmiä, vastuut ja ylläpito on jaettu sopimuksen mukaan”, kertoo kauppakeskusta edustava kiinteistöpäällikkö Niko Karjalainen CBRE GWS Finland Oy:stä. Securitas Oy hoitaa puolestaan järjestyksenvalvonnan Kampin keskuksessa.

Securitas Oy:n palveluesimies Lauri Rautasuon (vas.) ja kauppakeskuksen kiinteistöpäällikkö Niko Karjalaisen taustalla on turvavalvomon ”taikasenä”, jolla hallitaan savunpoistoa, ilmanvaihtoa, palo-ovia ja niin edelleen, jos automatiikka ei jostain syystä toimi.

Suurimpia paloteknisiä haasteita ovat kaksi maanalaista bussiterminaalia. Vanhat bussit ovat suurin riski paloturvallisuudelle. Kaikki maanalaiset tilat on toki sprinklattu.

”Tärkein turvallisuustyö tehdään ennakolta. On tärkeätä, että perusrakenteet ja paloturvallisuustekniikka on ajan tasalla sekä hyvin huollettu. Kauppakeskuksessa tehdään paljon muutostöitä yrittäjien vaihtuessa. Remontit suunnitellaan ja valvotaan huolellisesti alusta loppuun. Rasvakanavat nuohotaan tarvittaessa vaikka kahdesti vuodessa”, Karjalainen sanoo.

Lue koko juttu Pelastustiedosta 8/2018, joka ilmestyy 14. marraskuuta. Paloturvallisuus suurien asiakasmäärien kiinteistöissä on aiheena Paloturvallisuuspäivillä torstaina 29.11.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto