Paloturvallisuus 3.1.2016

Vaaralliset aineet suurin riski Yaran tehtaalla

Suojelumies Esa Ikäheimo (vas) ja apulaispalopäällikkö Anssi Heikkinen odottavat uutta paloasemaa.

Suojelumies Esa Ikäheimo (vas) ja apulaispalopäällikkö Anssi Heikkinen odottavat uutta paloasemaa.

Yaran Siilinjärven lannoitetehtaalla tyhjennettiin ammoniakkivaunua normaaliin tapaan puolenpäivän aikaan 23. tammikuuta. Yhtäkkiä etäohjauksesta huomattiin, että suuri määrä kaasua vuotaa vaunun purkupaikalta.

Tehtaalla annettiin välittömästi kaasuhälytys ja tehdaspalokunta sekä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Siilinjärven yksiköt hälytettiin paikalle.

”Tehdaspalokunta suoritti kemikaalisukelluksen ja sulki vaunun venttiilit. Muu henkilökunta siirtyi vuodon ajaksi suojahuoneisiin, joita on tehdasalueella yli 20. Kukaan ei vahingoittunut onnettomuudessa”, kertoo Yaran turvallisuuspäällikkö Tapani Hartikainen.

Ammoniakista syntyi kaasupilvi, joka levisi tehtaan kohdalla Siilinjärven ja Nurmeksen väliselle kantatie 75:lle. Kaasupilven takia poliisi joutui katkaisemaan kantatien liikenteen noin 20 minuutin ajaksi.

”Onnettomuuden syynä oli vaunun purkuputken halkeaminen. Se johtui metalliputken liiallisesta elämisestä – eli metallin ”väsymisestä”. Tapauksen jälkeen putket on uusittu ja hankittu niihin sopivat adapterit”, Hartikainen lausuu.

Tehdasalueen suurimmat riskit liittyvät nimenomaan vaarallisiin aineisiin. Ammoniakin lisäksi alueella käsitellään rikki-, typpi- ja fosforihappoa. Tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki korostaa, että turvallisuuden lähtökohtana on tunnistaa ja hallita tehtaan toimintaan liittyvät riskit.

Lue lisää Yaran lannoitetehtaan turvallisuudesta numerostamme 9-10, joka ilmestyi 16. joulukuuta!

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää