Tutkimus ja viestintä 31.8.2023

Palokunnalla on keskeinen rooli Lapua 1976 -elokuvassa – ensi-ilta on huomenna

Kuvauksiin saatiin paljon aikalaista kalustoa.

Kuvauksiin saatiin paljon aikalaista kalustoa.

Palokunnalla on tärkeä rooli huomenna ensi-iltaan tulevassa Lapua 1976 -elokuvassa, jossa kerrotaan tositapahtumiin perustuva, fiktiivinen tarina rauhan ajan tuhoisimmasta räjähdysonnettomuudesta. Huhtikuun 13. päivä aamulla kello 7.41 Lapuan patruunatehtaan lataamorakennuksessa räjähti ja 40 työntekijää menehtyi.

Elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki on syntynyt onnettomuuden jälkeen, mutta lapsuudessaan Lapualla onnettomuus on ollut läsnä. Hänen isänsä työskenteli patruunatehtaalla onnettomuuden sattuessa, mutta oli juuri ennen räjähdystä poistunut lataamorakennuksesta mennessään aamukahville.

”Isä liittyi myöhemmin tehdaspalokuntaan ja hän työskenteli tehdaspalokunnan päällikkönä. Palokunta tuli itsellenikin tutuksi ja olin mukana myös palokuntanuorissa”, Toni Kurkimäki kertoo.

Palokunta on osa myös elokuvan toisen päähenkilön taustaa. Tarinan fiktiivinen osuus kertoo muun muassa tehdaspalokuntalaisen ja tehtaan johtajan tyttären rakkaustarinasta.

Toni Kurkimäki aloitti elokuvan valmistelun jo 12 vuotta sitten. Ensimmäiset keskustelut hän kävi isänsä kanssa. Hän kuuli tietoja myös onnettomuuden pelastustehtäviin osallistuneilta, kuten tehdaspalopäällikkö Urho Lahtiselta ja nyt jo edesmenneeltä Lapuan kauppalan palotarkastaja Tapio Kivistöltä.

”He olivat itselleni lapsuudesta tuttuja henkilöitä, joten uskon, että kynnys keskusteluihin oli matala molemmin puolin.”

Muiden muassa heiltä ohjaaja sanoo saaneensa arvokkaita ensikäden tietoja siitä, miten tilanteessa toimittiin ja näin saatiin luoduksi kokonaiskuva elokuvan käsikirjoitukseen.

Kuvauksissa oli mukana paljon kalustoa ja avustajia palokunnista.

Palokunnista saatiin myös tärkeää tukea elokuvan kuvauksiin. Esimerkiksi Nurmon VPK osallistui aktiivisesti ja mukana oli myös aikalaisia, jotka olivat osallistuneet onnettomuuden pelastustehtävään.

”Myös Jokivarren VPK ja Saku Rouvali olivat korvaamattomana apuna ja Sakulta tuli kalustoa vaikkapa useampaankin elokuvaa varten”, Kurkimäki kiittelee.

Erinomaisena apuna oli myös vanhat paloautot -facebookryhmä, josta kuvauksiin saatiin paljon aikalaista kalustoa.

Kaarle Sällsten (vas.) ja Saku Rouvali olivat myös mukana avustajien laajassa kaartissa.

Ohjaaja sanoo, että elokuva on paljon muutakin kuin rakkaustarina.

”Kannattaa katsoa, jos lähihistoria kiinnostaa. Lisäksi elokuva kertoo, miten palokunnan toimenpiteillä selvittiin pahemmilta vahingoilta ja vältyttiin lisäuhreilta. Myös sivullisten osallistumisella pelastustehtäviin oli suuri apu”, Toni Kurkimäki sanoo.

Palotarkastaja Tapio Kivistö kertoi räjähdysonnettomuuden pelastustöistä Pelastustiedossa vuonna 2011. Lue juttu täältä.

Arkistojuttu onnettomuudesta löytyy täältä.

Teksti: Esa Aalto Kuvat: Blankface

Lue lisää