Työhyvinvointi 23.10.2018

Apelli-podcast: ex-pelastusjohtaja Piia Vähäsalo luopui unelmastaan, mutta sai tilalle uusia

Piia Vähäsalo johti Jokilaaksojen pelastuslaitosta kymmenen vuotta. Nyt hän toimii Langin kauppahuoneen toimitusjohtajana Raahessa.

Piia Vähäsalo johti Jokilaaksojen pelastuslaitosta kymmenen vuotta. Nyt hän toimii Langin kauppahuoneen toimitusjohtajana Raahessa.

Kuuntele Apelli-podcast Uudet unelmat tästä linkistä.

Piia Vähäsalo johti Jokilaaksojen pelastuslaitosta vuodesta 2003 vuoteen 2013. Lapsesta alkaen palokuntatoiminnassa mukana ollut Vähäsalo teki uransa aikana paljon. Hän perusti pelastuslaitosten kumppanuusverkoston ja kehitti alan johtamista.

Sitten tapahtui odottamaton käänne. Hän sairastui vakavasti. Kysymyksessä on harvinainen neurologinen sairaus, joka laski merkittävästi Vähäsalon työkykyä. Hän joutui luopumaan pelastusalasta.

”Vei vuosia, että luopumisen tuska helpotti”, Vähäsalo sanoo.

Pikkuhiljaa hän alkoi toteuttaa luovuuttaan ja maalata. Uusi elämänvaihe alkoi, kun hänen siskonsa pyysi häntä suunnittelemaan käytännöllisen nahkalaukun Sievi-kenkien pariksi. Vähäsalo loi Utua-laukkumerkin, jonka jälleenmyyntipisteitä on nyt 10 ympäri Suomen.

Piia Vähäsalo (keskellä) ja Apellin juontajat Kaisu Puranen (vas.) sekä Mira Leinonen (oik.)

Vähäsalon perhe tarvitsi esteettömän talon, ja muutti Raaheen. Keskustasta he löysivät 200-vuotiaan talon, Langin kauppahuoneen. He kunnostivat talon ja alkoivat pyörittää siinä kahvilaa sekä majoitustoimintaa. Nyt Langin kauppahuone on pienintä historiallista yksityiskohtaa myöten viimeistelty, elämyksellinen paikka.

”Ajattelin, että on vain yksi unelmaduuni, mitä haluan elämässäni tehdä. Se tuntui juuri siltä siloin, kun luopui pelastusjohtajan työstä. Kun aikaa kului ja asiaa työsti, ja ehkä antoi uusille asioille mahdolisuuden, löytyikin ihan uusia unelmia. Olen tyytyväinen siitä, että pystyin päästämään irti vanhasta”, Vähäsalo sanoo.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää