Työturvallisuus 13.12.2022

Sairastuminen astmaan ei estä tekemästä työtä täysipainoisesti

Paloesimies Markus Nuuttila sai yllätyksekseen testistä tiedon astmasta. Lääkityksen avulla hän on voinut jatkaa työtään entiseen tapaan.

Paloesimies Markus Nuuttila sai yllätyksekseen testistä tiedon astmasta. Lääkityksen avulla hän on voinut jatkaa työtään entiseen tapaan.

Moni pelastusalalla työskentelevä joutuu yllättymään ikävästi, kun astmaan sairastumista selvittävä testi osoittaa pahimman pelon käyvän toteen. Sairastuminen ei kuitenkaan estä tekemästä työtä täysipainoisesti.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen paloesimies Markus Nuuttila, 46, joutui yllättymään ikävästi, kun viime keväänä säännönmukaisesti tehty spirometriatesti ylitti astmadiagnoosissa hiuksenhienoisesti raja-arvon.

”Lääkärin mukaan arvo ylittyi prosentilla.”

Nuuttila on työskennellyt parikymmentä vuotta pelastusalalla, ensin pelastajana ja toistakymmentä vuotta esimiestehtävässä. Koskaan aikaisemmin astmatestissä ei ole ollut ongelmia.

”Nyt en ollut ottanut lääkettä, sillä en tuntenut sitä tarvitsevani. Lääkkeellä ei ole ollut vaikutusta suorituskykyyni, vaan olen kaikki tarvittavat toimintakykytestit suorittanut aina hyväksytysti. En ole myöskään koskaan tuntenut astmaan viittavia oireita.”

Siksi hän ei olekaan täysin vakuuttunut, voiko astmaa selvittävään testiin luottaa.

”Olen miettinyt sitä, mitä olisi tapahtunut, jos olisin onnistunut puhaltamaan testiin ilman lääkitystä hivenen paremmin tai lääkityksellä huonommin. Mitä olisi tulokseksi tulleelle prosentille silloin käynyt.”

Kun tulos oli selvä, hänet asetettiin heti savusukelluskieltoon.

”Sen jälkeen aloitettiin lääkitys ja kolmen kuukauden jälkeen tehtiin uusi testi. Onneksi siinä raja-arvo ei ylittynyt ja saatoin palata entiseen työhöni. Nyt oireet pidetään kurissa lääkityksen avulla.”

Suomen suurimman pelastusalan työantajan, Helsingin pelastuslaitoksen työterveyslääkäri Oskari Lindfors kertoo, että Helsingissä valtava enemmistö astmaa sairastavista palomiehistä voi jatkaa täysin ongelmitta savusukellustehtävissä.

”Astmaa sairastavien palomiesten terveydentilaa seurataan tiheämmin kuin sairastamattomien, mutta muilla tavoin astmadiagnoosi ei näy työntekijän työssä.”

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue koko juttu Pelastustiedosta 8/2022

Lue lisää