Ulkomailta 31.12.2019

Ampiaiset vaarallisia allergikoille

Kuvakaappaus: Feuerwehr-Magazin 9/2018.

Kuvakaappaus: Feuerwehr-Magazin 9/2018.

Barsinghausen (Saksa). 58-vuotias nainen sai keittiössään useita ampiaisten pistoja. Koska hän oli allerginen ampiaisen myrkylle, hän otti heti allergialääkettään ja lähti lääkäriin. Muutaman päivän kuluttua nainen, hänen aviomiehensä sekä alakerrassa asuva vanhus huomasivat paritalon molemmissa asunnoissa lukuisia ampiaisia, vaikka kaikki ikkunat ja ovet olivat kiinni. Pelästynyt nainen teki hätäilmoituksen.

Yläkerran keittiön ikkunat olivat erkkerissä. Palokuntalaiset havaitsivat kymmeniä ampiaisia erkkerin ympärillä. Koska ikkunoiden luokse oli vaikea päästä, pelastustoiminnan johtaja hälytti naapuripalokunnan, jolla oli tarvittavat köysipelastusvälineet.

Jotta palokuntalainen saattoi nousta katolle, oli tehtävä paljon valmisteluja. Ensin vedettiin köysi savupiipusta kattoikkunaan. Sitten toinen köysi vedettiin kattoluukusta erkkerin ikkunoiden väliseen seinään. Tämän jälkeen hyönteissuoja-asuun pukeutunut ja kiipeilyvaljaita käyttävä palokuntalainen nousi jatkotikkaita pitkin katolle erkkerin eteen. Hän kiinnitti valjaansa karabiinihaoilla molempiin köysiin.

Sisällä ikkunan luona seissyt palokuntalainen paikansi lämpökameralla ampiaispesän. Palokuntalaiset rauhoittivat satoja ampiaisia nukutusaineella. Katolla seisovalla palokuntalaisella oli karabiinihaoilla kiipeilyvaljaisiin kiinnitetyt akkukäyttöinen pistosaha ja halligan-työkalu. Niillä hän irrotti paanuja ja kattotiiliä.

Ikkunoiden välistä, räystäskourun alapuolelta hän löysi vanhan ampiaispesän. Uusi pesä löytyi suoraan sen yläpuolelta erkkerin katosta. Kiipeilijän oli noustava ylemmäksi. Kun hän oli irrottanut tarpeeksi monta kattotiiltä, hän nosti pesän ampiaisineen muovisankoon. Sangon palokuntalaiset veivät metsään ja päästivät ampiaiset siellä vapaaksi.

Teksti: Sven Buchenau
Feuerwehr-Magazin 9/2018
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää