Ulkomailta 6.1.2021

Auto ajoi mereen – kuplia näkyi kaukana rannasta

Kuvakaappaus: Brannmannen 3/2019.

Kuvakaappaus: Brannmannen 3/2019.

Asker (Norja). Kello 8.20 tulleen hätäilmoituksen mukaan henkilöauto oli ajanut luiskaa pitkin mereen. Kello 8.22 hätäkeskus hälytti Askerin pintapelastusyksikön sekä Oslon vesisukellusyksikön, joka oli 17,5 kilometrin päässä onnettomuuspaikasta.

Ajon aikana poliisi kertoi Oslon yksikölle, että veden syvyys oli 5–10 metriä ja vesi oli sameaa. Lisäksi tiedettiin, että kuljettaja oli yksin autossa. Yksikkö oli perillä 13 minuutin kuluttua. Kuplia näkyi 35–40 metrin päässä rannasta.

Askerin yksikkö oli jo luiskalla valmiina vinssaamaan auton ylös. Myös yksikön työköysi oli sukeltajien käytettävissä. Pintapelastajia ei veden syvyyden ja sameuden vuoksi voitu käyttää.

Ykkössukeltajan tehtävänä oli paikantaa auto ja aloittaa autoilijan irrotus. Kakkossukeltajan tehtävänä oli sitoa työköysi autoon ja auttaa ykköstä autoilijan irrotuksessa tai valmistella vinssausta, jos irrotus ei onnistuisi. Yksikön johtaja piti ykkösen ja sukellusavustaja kakkosen turvaköydestä.

Ykkönen meni veteen kello 8.36 ja sukelsi viisi metriä ennen kuplia, jotta ei ohittaisi autoa, jos kuplat nousisivat vinosti. Kello 8.37 ykkönen ilmoitti löytäneensä auton, joka oli pyörillään ajoluiskan suunnassa. Sitten hän ilmoitti, että uhri oli sisällä ja etuoven saattoi avata.

Kakkosen tehtäväksi annettiin auttaa uhrin nostossa. Pintapelastajat valmistautuivat nostamaan hänet laiturille, jossa ensihoitajat odottivat. Uhri nostettiin kello 8.38 ja hänen elvytyksensä aloitettiin välittömästi. Kolmen minuutin kuluttua uhrin pulssi havaittiin.

Yksikönjohtaja Öyvind Eckhoff-Haugerud kertoo opetuksista:

  • Veden alle joutuneen auton ovia on vaikea avata. Siksi sukeltaja saattaa luulla, että ne on lukittu. Tällä kertaa ovi ei ollut lukossa, mutta vaikea vetää auki.
  • Auto oli ajautunut pinnalla 35–40 metriä ennen uppoamistaan. Vasemman etuoven ikkuna oli raollaan, mutta muut olivat kiinni. Jos kaikki ikkunat olisivat olleet kiinni, autoa olisi jouduttu etsimään laajemmalta alueelta.

 

 

 

 

Teksti: Lars Brenden
Brannmannen 3/2019
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää