Ulkomailta 4.12.2021

Lammikkopalo yllätti, kun karjatilalla repesi 3000 litran dieselöljysäiliö

Kuvakaappaus: Feuerwehr-Magazin 4/2020.

Kuvakaappaus: Feuerwehr-Magazin 4/2020.

Thyrnau (Saksa). Noin kello 13.55 hätäkeskukseen tuli useita ilmoituksia karjatilalta nousevasta savupatsaasta. Hätäkeskus hälytti 17 palokuntaa, ambulansseja sekä poliisin. Kun ensimmäiset yksiköt saapuivat kohteeseen, kolme rakennusta paloi. Yksi niistä oli konehalli ja toinen 170 naudan navetta. Tilan henkilöstö oli jo siirtänyt 50 nautaa turvaan. Naapurit ja palokuntalaiset tavoittivat lisää. Poliisihelikopteri hälytettiin etsimään kauemmas juosseita.

Grubwegin palokunnan tehtävänä oli estää paloa leviämästä viereisiin rakennuksiin. Tikasauto sijoitettiin 12 metrin etäisyydelle konehallista. Paineilmahengityslaitteella suojautunut palokuntalainen aloitti sammutuksen vesitykillä, jonka vesivirta oli 1200 litraa minuutissa. Vesi otettiin paloautojen säiliöistä.

Noin 15 minuutin kuluttua konehallista kuului voimakas pamaus, kun 3000 litran dieselöljysäiliö repesi. Dieselöljyä valui ovesta pihalle ja lammikko syttyi.

”Tulipalon vuoksi emme päässeet halliin tiedustelemaan eikä kukaan ollut varautunut lammikkopaloon”, palokunnanpäällikkö Otto Neiss kertoo. Liekit ympäröivät hetkessä tikasauton. ”Koska ohjausjohdot vahingoittuivat, emme saaneet tikkaita kokoon.”

Nyt oli pelastettava työkorissa oleva palokuntalainen. Toverit sammuttivat tikasauton paloa alkusammuttimilla ja kelajohdolla. Ennen muuta tikkaita suojattiin. Palo tukahdutettiin nopeasti ja palokuntalainen laskeutui alas.

Grubwegin palokunta teki vaahtoselvityksen. Lammikon lisäksi he vaahdottivat tikasauton ja maanpinnan sen ympärillä.

Kello 16.15 palo oli sammutettu. Kolme hallia tuhoutui kokonaan, mutta viereinen asuinrakennus ei syttynyt. Revennyt paloletku aiheutti kolmelle palokuntalaiselle lievät vammat. Poliisihelikopterin ansiosta karkulaiset saatiin kiinni. Kuitenkin 30 nautaa kuoli.

Vaurioitunut 20-vuotias tikasauto meni lunastukseen. Vakuutuskorvauksella hankittiin samanlainen, neljä vuotta vanhempi, loistokuntoinen ajoneuvo.

Teksti:Sven Buchenau
Käännös: Risto Lautkaski

Feuerwehr-Magazin 4/2020

Lue lisää