Kolmas palkinto annettiin Baselin palolaitokselle. Likaantuneita varusteita ei oteta enää paloautoihin, vaan ne riisutaan palopaikalla. Kuvakaappaus: Feuerwehr-Magazin 4/2019.
Vuonna 2016 Marcus Bätge Hampurin palolaitoksesta tovereineen käynnisti FeuerKrebs (PaloSyöpä) -tiedotuskampanjan. ”Lukuisten esitysten ja muun tiedotuksen avulla sain palomiehet suhtautumaan vakavasti likaantuneiden vaatteiden ja varusteiden terveysriskeihin.”
Vuonna 2018 jaettiin ensimmäisen kerran palkinnot parhaista ratkaisuista syöpäriskien vähentämiseksi.
Ensimmäinen palkinto
Ensimmäinen palkinto annettiin Mannheimin palolaitokselle, joka lähettää jokaiseen paloon ”vaikka jäteastia palaisi kello 2.30” logistiikkayksikkönsä. Sen tehtävänä on vaihtaa sammuttajien paloasut sekä ajoneuvojen letkut ja paineilmahengityslaitteet puhtaisiin. Näin sammutusyksiköt ovat jälleen toimintavalmiita.
Savusukeltajat tai muut likaantuneet palomiehet jättävät varusteensa logistiikka-auton peräpään viereen. Sitten he menevät auton likaiseen tilaan, jossa pakkaavat paloasunsa säkkeihin. Suihkutilan kautta he siirtyvät puhtaaseen tilaan, jossa on muun muassa 50 erikokoista palopukua.
”Olemme toimineet näin jo useiden vuosien ajan. Toisilla palokunnilla vaihtovaatteet ovat tavallisesti verryttelypukuja, mikä rajoittaa merkittävästi toimintavalmiutta.” Mikä parasta, säkit pannaan avaamattomina pesukoneeseen, jossa ne liukenevat.
”Pääpaloaseman tekniikkaryhmä miehittää logistiikka-auton. Jos ryhmä on muussa tehtävässä, joko sammutusveneen tai vapaaehtoisen palokunnan miehistö tuo sen palopaikalle”, palopäällikkö Karlheinz Gremm kertoo.
Toinen palkinto
Toinen palkinto annettiin Henkelin tehdaspalokunnalle Düsseldorfissa. ”Koska suoritamme erilaisia tehtäviä, olemme valinneet pukumme niiden asettamien vaatimusten perusteella.” Palopukua ei voi kovin usein pestä. ”Siksi muussa toiminnassa käytämme usein pestävää pukua”, palomies Marcel Schwerdtner selittää.
Schwerdtner laati opinnäytetyössään teollisuuspalokunnan henkilönsuojaimille sairaankuljetuksessa, sammutuksessa ja teknisessä pelastustoiminnassa asetettavat vaatimukset. Mukana oli myös palokuntapuku, joka toimii väliasuna palopuvun alla. Havaittavuuden vuoksi myös palokuntapuvun tuli olla kirkasvärinen.
Myös Düsseldorfissa säkit pannaan avaamattomina pesukoneeseen. ”Säkki liukenee 60 asteen lämpötilassa. Näin kukaan ei joudu paloasemalla kosketukseen terveydelle haitallisten aineiden kanssa”, Schwerdtner sanoo.
”Tässä ratkaisussa palomies voi pukeutua pesun jälkeen toisen tyyppiseen, useimmiten teknisen pelastustoiminnan, pukuun”, Bätge toteaa. Uusien pukujen hankinta oli kallista, mutta säästöjä syntyy, koska kalliita palopukuja käytetään vain sammutuksessa.
Kolmas palkinto
Kolmas palkinto annettiin Baselin palolaitokselle. ”Kolme vuotta sitten tiedostimme likaantuneiden paloasujen ongelmat ja kehitimme toimintamallejamme. Emme enää ota likaantuneita varusteita paloautoihin, vaan riisumme ne palopaikalla”, Patrick Schlenker kertoo.
Tarvittaessa pelastustoiminnan johtaja hälyttää huoltoyksikön tuomaan puhtaat varusteet palopaikalle. Huoltoyksikön mukana on 3 x 3 metrin kokoinen pukeutumisteltta.
”Likaiset viedään pyykkikontissa suoraan ulkopuoliseen pesulaan, joka vastaanottaa ne 24 tuntia vuorokaudessa”, Schlenker sanoo.
Pelastustoiminnan johtaja vastaa siitä, että palomiehet tuodaan paloasemalle, tarvittaessa huoltoautolla, jonka varustemoduuli voidaan jättää palopaikalle. Jos he menevät heti suihkuun, heillä on kaapeissaan alusvaatteet, sukat ja T-paita. Kaapeissa ovat myös heidän henkilökohtaiset vaihtoasunsa. Vuonna 2017 näin toimittiin 32 tulipalossa.
Schlenker korostaa, että uuden järjestelmän kustannukset olivat kohtuulliset. Vain verryttelypuvut ja kevyet kengät piti hankkia.
Teksti: Timo Jann
Feuerwehr-Magazin 4/2019
Käännös: Risto Lautkaski