Ulkomailta 5.1.2021

Räjähdyksiä ja heitteitä jopa 200 metrin etäisyydelle

Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 3/2019.

Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 3/2019.

Biegental (Sveitsi). Helteisenä heinäkuun perjantaina kello 10 palokunta hälytettiin pienteollisuushallin paloon. Hallissa toimivat puusepän verstas, puutarhamyymälä ja kuljetusliike.

”Hallin omistaja tuli meitä vastaan ja kertoi, että palo ei ollut levinnyt, mutta kaasupullojen räjähdykset olivat aiheuttaneet tuhoa”, pelastustoiminnan johtaja Peter Eichenberger kertoo. Parin minuutin kuluttua ensimmäinen suihku oli selvitetty. Pian omistaja kertoi, että hallissa ei ollut ketään.

Sitten hallin katto romahti. Kaasupullojen räjähdykset jatkuivat kahden tunnin ajan. Heitteitä lensi jopa 200 metrin etäisyydelle. ”Vieläpä puutarhamyymälän palo-ovi lensi ulos”, Eichenberger kertoo.

Palokunnan oli varauduttava siihen, että hallissa oli sekä palavia nesteitä että lannoitteita. Pelastustoiminnan johtaja käski siksi patoamaan ohi kulkevan puron vesistön saastumisen varalta. Lisäongelmia aiheutti hallin siivessä vuotava dieselöljysäiliö. Palon kuumuus esti palomiehiä pääsemästä sen luokse.

Lisäksi palo oli heikentänyt hallin 250 mm paksua lattiaa, joka saattoi romahtaa kellariin. Bernin palolaitoksen vesitykeillä saatiin siipiosan palo sammumaan. Illalla traktorikuormaaja nosti öljysäiliön ulos. Siinä oli jäljellä 2000 litraa öljyä.

Palon sammuttaminen oli haastavaa, vaikeaa ja hidasta. Bernin palolaitoksen hengityksensuojainkontin ansiosta savusukeltajat saattoivat työskennellä 12 tunnin ajan. Helteen ja palon kuumuuden aiheuttama nestevajaus vei monilta voimat, mutta sairaankuljettajat nesteyttivät heitä. Sammutus jatkui lauantai-iltapäivään asti.

 

 

 

Teksti: Isabelle Grünenwald
118 swissfire.ch 3/2019
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää