Ulkomailta 7.11.2021
Facebook (14)

Rave Cavesta olisi voinut tulla katastrofi – häkämyrkytyksen takia 27 sairaalahoitoon

Äänentoistolaitteiden ja valaistuksen sähkö tuotettiin bensiinikäyttöisellä aggregaatilla, jonka häkäpäästöt aiheuttivat myrkytykset. Kuvakaappaus: Brannmannen 5/2020.

Äänentoistolaitteiden ja valaistuksen sähkö tuotettiin bensiinikäyttöisellä aggregaatilla, jonka häkäpäästöt aiheuttivat myrkytykset. Kuvakaappaus: Brannmannen 5/2020.

Oslo (Norja). Luvattomat ravebileet järjestettiin 29.8.2020 vanhassa umpeen muuratussa kalliosuojassa. Valo- ja äänentoistolaitteiden sähkö tuotettiin bensiinikäyttöisellä aggregaatilla. Arviolta kahdestasadasta osallistujasta 25 sekä kaksi poliisia kuljetettiin häkämyrkytyksen vuoksi sairaalahoitoon.

”Kadulla olija pysäytti poliisin partioauton, koska hänen vieressään oli melkein tajuton henkilö. Poliisipartio pyysi poliisin hätäkeskusta hälyttämään ambulanssin. Päivystäjä kehotti partiota pyytämään ohjeita sairaankuljetuksen hätänumerosta 113. Hetken kuluttua partio ilmoitti useasta potilaasta.

Partio meni suojaan, josta kuului avunhuutoja. Heitä vastaan tuli juhlapukuisia ihmisiä ja poliisit epäilivät, että suojassa olivat ravebileet. He päättelivät, että suojan ilmassa oli häkää, ja palasivat ulos.

Sairaankuljettajat pyysivät poliisia auttamaan, jotta kaikki häkää hengittäneet kuljetettaisiin sairaalaan. Kuitenkin huumeita käyttäneet poistuivat kiireesti paikalta. Poliisi ehti puhutella vain osaa jopa 80:stä paikalla olleesta”, poliisin kenttäjohtaja Arve Rötterud kertoo.

”Matkalla kohteeseen päättelin viestiliikenteen perusteella, että kyseessä voi olla suuronnettomuus. Perustin johtopaikan suojan ulkopuolelle. Ulos tulijat kertoivat, että suojassa moni tarvitsi apua. Ilman hengityksensuojaimia poliisit ja sairaankuljettajat eivät voineet mennä sisälle etsimään uhreja. He huusivat ovelta: ”Siellä on häkää!”

Lääkinnän kenttäjohtaja oli sitä mieltä, että kaikki suojassa olleet tulisi kuljettaa sairaalaan, mikä oli mahdotonta. Jälkeenpäin kuulin, että moni heistä oli itse mennyt lääkäripäivystykseen”, Rötterud kertoo.

”Kun samasta paikasta tuli useita ilmoituksia tajuttomista potilaista, päättelin tämän johtuvan jostain kaasusta. Ajattelin, että kaikki on kuljetettava keskussairaalaan, jossa voidaan antaa happihoitoa painekammiossa. CBRN-yksikkö mittasikin korkeita häkäpitoisuuksia.

Paineilmahengityslaitteella suojautuneet valmiusyksikön poliisit pelastivat liikuntakyvyttömät uhrit. Sitä ennen useat bileiden osanottajat olivat jo tuoneet liikuntakykyiset ulos. Koska monet ulos saaduista olivat hään, alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisia, heidän luokittelunsa oli vaikeaa. Onnistuimme silti tunnistamaan happihoitoa tarvitsevat.

Ambulanssit kuljettivat 18 potilasta sairaalahoitoon, useimmat heistä keskussairaalaan. Vahinkopaikalla viiden arvioitiin olevan kriittisessä tilassa, mutta periaatteessa kaikki suojassa olisivat voineet saada vakavan myrkytyksen”, lääkinnän kenttäjohtaja Hans Kristian Jörgensen kertoo.

”Pelastuslaitoksen yksiköiden saapuessa 15 minuutin kuluttua suoja oli jo tyhjennetty. Tehtävänämme oli lähettää kemikaalisukeltajapari varmistamaan, että suojassa ei ollut enää ketään, valaista uhrien kokoamispaikka sekä tuulettaa suoja”, palomestari Kjetil Riise kertoo.

Teksti: Anders Raaer
Kuva: Oslon pelastuslaitos
Brannmannen 5/2020
Käännös: Risto Lautkaski

Kääntäjän lisäys: Sodanaikaisen kalliosuojan sisäänkäynnit oli muurattu umpeen. Omistaja, Lovisenbergin diakoniasäätiö, tutki, voitaisiinko siitä tehdä pysäköintilaitos. Tätä varten piikattiin neliömetrin aukko. joka suljettiin puutavaralla. Tilaisuuden järjestäjät murtautuivat siitä sisään. Aggregaatti oli suljetussa huoneessa, jossa ei ollut erillistä ilmanvaihtoa. Joku paikalla olijoista avasi oven.
Syyskuussa 2021 julkaistussa Dagbladetin jutussa sanotaan, että viittä epäillään tilaisuuden järjestäjiksi. Tutkinta on kestänyt kauan eikä oikeudenkäyntiä vielä ole järjestetty.Sairaalaan kuljetettiin seitsemän tajutonta. Kaikki selvisivät.

Lue lisää