Ulkomailta 26.2.2021

Sytyttäjä sammuttajana – nopea saapuminen aiemmalle palopaikalle herätti epäilyt

Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 5/2019.

Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 5/2019.

Neuenhof (Sveitsi). Palokunta hälytettiin nelikerroksisen kerrostalon paloon 12.10.2018 kello 20.45. Kun pelastustoiminnan johtaja Daniel Burger saapui kohteeseen, rakennuksen etu- ja takaseinän luona näkyi savua. Ikkunoissa ja parvekkeilla näkyi useita asukkaita.

Ensimmäinen tehtävä oli rauhoitella parvekkeilla olijoita. Porrashuone oli savun täyttämä. Kellarikerroksesta nousi savua molemmille puolille.

Savusukellusryhmä paikansi kellarikerroksen palopesäkkeen. Kellarin ja porrashuoneen savutuuletus aloitettiin. Palokunta selvitti useita suihkuja.

Palokunta evakuoi 14 asukasta, joista seitsemän vetotikkailla ja yksi tikasautolla. Kaksi asukasta kuljetettiin sairaalaan savukaasumyrkytyksen varalta.

Kello 22.15 pelastustoiminnan johtaja teki ensimmäisen tilannekartoituksen poliisin ja lääkinnän kenttäjohtajien kanssa. Kiinni olleet asuntojen ovet olivat rajoittaneet savuvahinkoja, mutta kuumuus oli vahingoittanut kellarikerroksen sähköpääkeskusta. Taloon ei voitu toimittaa sähköä.

Asukkaat majoittuivat hotelleihin tai tuttaviensa luokse. Pelastustoiminta päätettiin kello 0.15.

Burger ja kolme palokuntalaista palasivat aamulla palosyytutkijan kanssa palopaikalle. Kuten useassa viime aikoja palossa, nytkin epäiltiin tuhopolttoa.

Heinäkuussa 2018 palokunta hälytettiin sytytetyksi epäiltyyn paloon. Burger huomasi, että yhtä paikalla olleista palokuntalaisista ei ollut hälytetty. Lisäksi hänen nopea saapumisensa herätti epäilyksiä. Hän oli liittynyt palokuntaan alkuvuodesta ja osallistunut vasta viiteen harjoitukseen.

Seuraavan samanlaisen palon jälkeen, 9.9.2018 Burger ilmoitti epäilyksistään poliisille, joka aloitti tutkinnan. 13.10.2018 poliisi pidätti kyseisen 21-vuotiaan palokuntalaisen, joka myönsi sytyttäneen edellisen päivän kellaripalon. Myöhemmin hän tunnusti muitakin tuhopolttoja.

Teksti: Daniel Kaspar
118 swissfire.ch 5/2019
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää