Ulkomailta 26.5.2024

Ulkomailta: Kerrostalon parvekepalosta ullakkopaloksi

Yli 70 palokuntalaista sammutti parvekkeelta ullakolle levinnyttä paloa. Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 7/2022.

Yli 70 palokuntalaista sammutti parvekkeelta ullakolle levinnyttä paloa. Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 7/2022.

Horgen (Sveitsi). Helmikuun iltana tuli hätäilmoitus kerrostalon parvekepalosta. Pian sen jälkeen tuli ilmoitus saman talon ullakkopalosta.

Pelastustoiminnan johtaja Michael Uttiger ajoi omalla autollaan kohteeseen. Se oli toinen kahdesta nelikerroksisesta kerrostalosta, joiden välissä oli palomuuri. Häntä huoletti palon nopea eteneminen ullakolle, jonka eteläpuoli oli jo täydessä palossa. Rikkoutuneista kattotiilistä oli muodostunut savunpoistoaukkoja, minkä ansiosta ullakolla ei ollut lieskahdusvaaraa.

Neuvokas talonmies oli jo varoittanut molempien rakennusten asukkaita ja varmistanut, että palavan talon asukkaat olivat päässeet ulos. ”Hänen ansiostaan saatoimme keskittyä sammutukseen”, Uttiger kertoo.

Palokunta sammutti nopeasti neljännen kerroksen parvekepalon, jonka kuumuus oli jo ehtinyt rikkoa ikkunat. Palo ei kuitenkaan levinnyt sisälle asuntoon. Tikasyksikkö avasi kattoon aukon ja aloitti sammutuksen vesitykillään. Toinen tikasyksikkö sijoitettiin rakennuksen vastakkaiselle puolelle. Se avasi katon palomuurin viereltä ja aloitti sammutuksen.

Varsin pian savusukeltajat nousivat porraskäytävän kautta ullakolle. ”Onneksi siellä ei ollut mitään sammuttajille vaaraa aiheuttavia tavaroita”, palokunnanpäällikkö Marco Ritz kertoo.

Kello 23.30 saattoivat muut kuin savuvahinkoja kärsineen neljännen kerroksen asunnon asukkaat palata koteihinsa. Palokunta jatkoi jälkivartiointia aamuun asti. Likaantuneet paloasut huuhdeltiin ja kerättiin säkkeihin palopaikalla. Palokuntalaiset pukivat sinne tuodut vaihtovaatteet.

Teksti: Isabelle Grünenwald
118 swissfire.ch 7/2022
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää