Ulkomailta 31.12.2022

Ulkomailta: Leipomorakennuksen syttymästä täystuhoon

Kuvakaappaus: Tjugofyra7, 49/2021.

Kuvakaappaus: Tjugofyra7, 49/2021.

Älvsby (Ruotsi). Leipomorakennus valmistui vuonna 1976 ja sen ala oli 2150 m2. Rakennusta oli laajennettu vaiheittain ja vuonna 2020 sen ala oli 13500 m2. Leipomo oli jaettu seitsemään 600–700 m2:n sekä yhteen 9350 m2:n palo-osastoon, joka ei ollut sprinklattu.

Vakuutusyhtiön suostumuksella niin sanotuilla jäähdytyslinjoilla ei ollut palo- eikä savuilmaisimia. Lisäksi tuotannon aikana saatiin osa ilmaisimista kytkeä irti.

Ylösajo seisokin jälkeen aloitettiin sunnuntai-iltana. Kukaan ei huomannut, että kello 22.21 uunista lähti palava taikina- ja jauhokasa nousemaan kohti katon alla 50 metrin pituisessa kotelossa kulkevaa jäähdytyslinjaa.

Työntekijä havaitsi palon ja sammutti sen sammuttimella. Kun työntekijät tutkivat linjan vaurioita, he havaitsivat sieltä tulevan savua.

Sammutusta yritettiin uudestaan ja kello 22.30 palokunta hälytettiin painikkeella. Ilmanvaihtokanavan savuilmaisin pysäytti jäähdytyslinjan ilmanvaihdon. Paloa yritettiin sammuttaa pikapalopostin letkulla kotelon aukon kautta, mutta siinä ei onnistuttu. Savua ja liekkejä tuli ulos kotelon aukoista.

Musta savu täytti vähitellen tuotantotilat ja työntekijöiden oli poistuttava rakennuksesta.

Ilmoituksensiirron häiriö viivästytti puolivakinaisen palokunnan lähtöä viisi minuuttia. Kun ensimmäinen yksikkö saapui kello 22.47, savua kohosi katon savunpoistoluukuista.

Sammutus aloitettiin katolta, mutta kun hengitysilma oli käytetty, taktiikkaa muutettiin.

Ensimmäinen sammutushyökkäys tuotantotiloihin tehtiin 35–40 minuutin kuluttua palon syttymisestä. Koska jäähdytyslinjalla jatkuvan palon luokse oli vaikea päästä eikä 10–15 minuutin sammutus ei tuottanut tulosta, palokunta vetäytyi oman turvallisuutensa vuoksi.

Kolmen tuotantolinjan yhteisen ilmanvaihtojärjestelmän sulkupelti ei pidättänyt paloa, joka levisi koko tuotanto-osastoon. Palokunta keskittyi suojaamaan jauhosiiloja ja ammoniakkia kylmäaineena käyttävää jäähdytyslaitteistoa. Kello 2.32 tapahtunut voimakas räjähdys (jauhopölyn räjähdys, suomentajan huomautus) lopetti nämäkin toimenpiteet.

Aamulla kello seitsemän aikoihin jatkettiin jäähdytyslaitteiston suojausta, jossa myös onnistuttiin. Palon sammuttua todettiin koko leipomorakennuksen tuhoutuneen.

Vuonna 2020 voimassa olleiden määräysten mukaan yli 5000 m2:n palo-osasto tuli varustaa automaattisella sprinklerilaitteistolla. Muiden ratkaisujen oli mallinnuksella osoitettava tuottavan vastaavan suojaustason.

Teksti: Mattias Sjöström
Tjugofyra7, 49/2021
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää