Ulkomailta 8.3.2023

Ulkomailta: Oliko koulupalo Ranskassa tahallaan sytytetty?

Sisätilojen tutkinnan avulla löytyi palon syttymiskohta. Tämän alueen palavien materiaalien ja energianlähteiden luetteloinnin avulla voitiin päätellä todennäköinen syttymissyy. Kuvakaappaus: Soldats du Feu 103/2021.

Sisätilojen tutkinnan avulla löytyi palon syttymiskohta. Tämän alueen palavien materiaalien ja energianlähteiden luetteloinnin avulla voitiin päätellä todennäköinen syttymissyy. Kuvakaappaus: Soldats du Feu 103/2021.

Ranska. Murtohälytys 1000 m2:n koulukeskuksesta tuli kello 19. Paikalle mennyt vartija havaitsi tulipalon ja teki hätäilmoituksen. Sammuttajat totesivat ensimmäisen kerroksen luokan palavan. Koska murtohälytys tuli takaovesta ja luokasta sammutettiin useita palopesäkkeitä, epäilys tuhopoltosta heräsi.

Tietojen keruun jälkeen palonsyyn tutkijan on otettava etäisyyttä ja pyrittävä olemaan mahdollisimman objektiivinen. Hänen ei pidä muodostaa eikä kokeilla mitään hypoteesia ennen kuin hänellä on kaikki tiedot. Ennen muuta hänen ei pidä tehdä oletuksia seikoista, jotka on mahdollista varmistaa tieteellisesti.

Ulkopuolinen tarkastelu osoitti, että luokan ikkunaruudut olivat rikkoutuneet joko palon kuumuuden tai sammutustöiden seurauksena. Lukitussa takaovessa ei ollut murtojälkiä.

Murtojälkien etsintä rakennuksen ulkopuolelta käsin auttoi selittämään tulipalon olosuhteita. Tulipalon lämpösäteily rikkoi nämä ikkunaruudut. Kuvakaappaus: Soldats du Feu 103/2021.

Eri hälyttimien toimintahetkien tarkastelu osoitti savun leviämisen ja virtapiirien vikaantumisten vaikutuksen. Mikään ei viitannut siihen, että joku ulkopuolinen olisi tunkeutunut kouluun.

Tutkintaa helpotti, että palo saatiin sammumaan ennen lieskahdusta. Palon pääteltiin syttyneen puiselta pöydältä, josta löytyi palanut pistorasia, johon oli liitetty kahvin- ja vedenkeittimen johdot. Siitä palo oli levinnyt toissijaisiin pesäkkeisiin.

Osoittautui, että luokassa syttyneen palon savun leviäminen ilmanvaihtokanavissa oli aiheuttanut rakennuksen palovauriot. Mahdollinen tuhopoltto voitiin siis sulkea pois.

Teksti: Freddy Rigaux
Käännös: Risto Lautkaski
Soldats du Feu 103/2021

Lue lisää