Ulkomailta 18.1.2021

Uusi sammute tehoaa akkupaloihin

Kuvakaappaus: Brannmannen 3/2019.

Kuvakaappaus: Brannmannen 3/2019.

Ringerike (Norja). AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion) on kehitetty erityisesti litiumioniakku- ja metallipalojen sammutukseen. Siinä on 17 prosenttia vermikuliittimineraalia ja 83 prosenttia vettä. Sammute ei ole ihmiselle eikä ympäristölle vaarallinen. Se on hyväksytty enintään 1000 voltin sähkölaitteiden sammuttamiseen.

AVD jäähdyttää palavaa esinettä ja muodostaa sen pinnalle keraamisen kalvon. Ringeriken pelastuslaitoksen kokeessa sytytettiin sähköauton ja dronen akkuja, puutavaraa sekä autoja ja palot sammutettiin AVD:llä.

Maahantuojan edustaja Kjell-Rune Sylte kertoo:

  • Olemme tehneet paljon kokeita erilaisilla akuilla ja akkukemioilla. Havaitsimme, että akut käyttäytyivät eri tavoin, kun kuumensimme niitä. Käyttäytyminen riippui akun valmistajasta, rakenteesta, kemiasta, latausasteesta ja energiasisällöstä. Vanhat akut saattoivat vain palaa loppuun asti ilman suuria liekkejä, savua tai räjähdyksiä. Uudet ja täysin ladatut akut olivat vaarallisimpia ja saattoivat aiheuttaa paljon vahinkoa. Akkupalon kiivautta ei yleensä pystynyt ennakoimaan.
  • Kokemus osoitti, että jos AVD-sammutetta käytetään palon alkuvaiheessa, palo on helppo hallita ja sen vahingot jäävät vähäisiksi.

Teksti: GPBM Nordic
Brannmannen 3/2019
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää