Ulkomailta 1.1.2020

Valokaari yllätti

Uster (Sveitsi). Vuonna 1973 rakennetun ostoskeskuksen peruskorjaus tehtiin vaiheittain vuosina 2014–17. Siinä rakennuksen lämpöeristykset ja ilmanvaihtolaitteet muutettiin nykymääräysten mukaisiksi. Lisäksi avattiin lukuisia aukkoja teknisiä järjestelmiä, uusia portaikkoja ja hissikuiluja varten. Piikkaus- ja valutöissä oli noudatettava erityistä varovaisuutta, jotta niiden melu- ja pöly ei haittaisi liikkeiden ja ravintolan toimintaa. Palokunnalle peruskorjaus lisäsi aiheettomia paloilmoituksia.

Kello 14.16 tulleen hätäilmoituksen mukaan ostoskeskuksen porrashuoneen lämpöeristys paloi. Hätäkeskus ilmoitti palokunnalle väärän katuosoitteen, minkä vuoksi ensimmäinen yksikkö otti mukaansa toisen rakennuksen kohdekortin.

Yksikön johtaja vietiin uuteen porrashuoneeseen ja hänelle näytettiin seinän kohtaa, jonka takana eristyksen sanottiin palavan. Betoniseinän kipsipinta oli kuuma, mutta porrashuoneessa ei ollut savua. Lattialla oli iskuporakone, mutta paikalla ei ollut ketään, joka olisi tiennyt, mitä oli tapahtunut.

Pian kuitenkin selvisi, että pora oli osunut sähköjohtoon ja tämä oli sytyttänyt kytevän eristyspalon. Savusukelluspari paikansi kuuman alueen lämpökameralla. Savusukeltajat avasivat palokunnan työkaluilla kipsiin aukon, josta alkoi tulla savua. Kello 14.28 he ilmoittivat, että palo on seinän sisällä olevassa kaapelikanavassa. Pelastustoiminnan johtaja ilmoitti johtokeskukseen, että palopesäke on löytynyt eikä loukkaantuneita ole.

Kello 14.34 rakennuksesta kuului voimakas pamaus. Porrashuoneesta nousi sakeaa savua. Savusukeltajat loukkaantuivat, mutta pystyivät kuitenkin tulemaan ulos. Heidän palopukunsa, kypäränsä ja paineilmahengityslaitteensa olivat liekkien vahingoittamat, mutta palovammoja heillä ei ollut. Toinen heistä sai lieviä ruhjevammoja, kun räjähdys kaatoi hänet.

Pian selvisi, että räjähdyksen aiheutti sähkökaapeli. Pelastustoiminnan johtaja pyysi sähkölaitosta katkaisemaan virran kiinteistöstä ja lähettämään kohteeseen asiantuntijan.

Kun savu oli poistettu porrashuoneesta savutuulettimilla, havaittiin, että kaapelikanava on avautunut kahden metrin matkalla ja kanavassa oleva kaapeli paloi.

Kello 15 sähkölaitos ilmoitti, että kyseinen keskijännite- (16 kV) kaapeli oli yhä jännitteinen. Pamaus johtui oikosulusta, joka katkaisi sähköt suuresta osasta kaupungin keskustaa. Vasta kello 15.10 sähkölaitoksen edustaja tuli kertomaan, että virta oli katkaistu.

Palava kaapeli sammutettiin useilla hiilidioksidisammuttimilla. Tämän jälkeen seinä voitiin avata mahdollisten palopesäkkeiden etsimistä varten.

Kaapeliin porannut rakennusmies oli jättänyt porakoneensa lattialle ja poistunut työmaalta ilmoittamatta sattuneesta vahingosta kenellekään. Hänellä oli satumainen onni, koska pora oli uponnut vain kaapelin eristeeseen. Jos se olisi koskettanut johtimia, hän olisi heti kuollut.

Eristeen vahingoittumisen seurauksen kaapeliin syntyi pieni valokaari, joka jonkin ajan kuluttua sytytti eristepalon. Kun savusukeltajat irrottivat kipsiä, kaapeliin syntyi suuri valokaari, joka aiheutti voimakkaan pamauksen.

Teksti: Daniel Inderbitzen
118 swissfire.ch 4/2018
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää