hälytys 21.12.2015

» Joulu paloasemalla

Joskus muinoin Rauman kaupunginjohtaja Uljas Mäkelällä oli tapana poiketa jouluaattona tervehtimässä työvuorossa olevia. Vierailut osuivat usein pukkien liikkumisaikaan, myöhäiseen iltapäivään tai alkuiltaan, jolloin paloasemalla oli urheilutunti. Mäkelän vierailu keskeytti sulkapallo- tai pingispelit. Mäkelän tarjoamat karkit hupenivat nopeasti parempiin suihin, jos jollekulle vielä jotain vatsaan mahtui. Kuulumiset ja joulutervehdykset vaihdettiin, ja kaupunginjohtaja jatkoi seuraavalle kaupungin työpaikalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1980 – 1990-luvuilla joulut olivat ylenpalttisia päiviä ns. yhteistyökumppaneiden tarjoamien ruokien, suolaisten ja makeiden, parissa. Kukaan ei tainnut syödä itseään ihan ähkyyn kuntoon, mutta sairaankuljetus joutui silloin tällöin noutamaan kotoa ja kuljettamaan päivystykseen ”potilaita”, jotka olivat ruoan loppumisen pelossa änkeneet kehonsa tönköksi silavasta ja muista herkuista. Paloasemalla kristillistä tasajakoa noudatettiin, jotta joka vuorolle riitti syötävää koko joulun ajaksi. Kristillinen tasajakohan tarkoittaa sitä, että kullekin tarpeen mukaan. Mutta aina he, joilla oli isompi tarve, ahmivat tietenkin enemmän. Jos et sattunut jouluna olemaan lomalla, niin joku joulun päivistä osui työpäiväksi, eli jouluna on aina työpäivä. Raskain joulu osuu tänä vuonna kolmosvuorolaisille, jotka pääsevät aattoaamuna kahdeksalta kotiin ja palaavat riviin taas sunnuntaina, Apostoli Johanneksen päivän aamuna kello kahdeksalta.

Olen aiemmin kirjoittanut elämästä paloasemalla. Joulu ei tee siihen paljon poikkeuksia. Hälytykset ja sairaankuljetustehtävät hoidettiin ammattitaitoa ja voimavaroja säästämättä, kuten nykyäänkin, mutta muuten työpalvelua on kevennetty. Nykyisen palvelusohjeen mukaan syyskuun 24. päivä on samalainen kuin jouluaattokin. Meidän kokonaispalkkajärjestelmämme mukaan kaikki päivät ovat saman arvoisia, mutta näinhän ei tietenkään ole. Nopeimmat ehtivät varaamaan jonkun joulunajan työvuoroistaan vapaaksi aiemmin ansaituilla tunneillaan. Oman 36 vuotisen palomiesurani aikana tämä joulu on ensimmäinen, jolloin jouluaattona työvuorosta ei pääse kotiin poikkeamaan oman perheen, sekä lasten ja lastenlasten riemuksi.

WP_20141011_13_56_53_Pro

Työvuoron aikana hoidetaan tietenkin työhön liittyvät tarkastukset omien henkilökohtaisten varusteiden ja oman tehtävän edellyttämien työkalujen käyttökunto. Aseman nurkat on jo aiemmin siivottu niin, että töissä viihtyisi tavallista arkipäivää paremmin. Tunnelmaa kohottavat jo itsenäisyyspäivänä sytytetyt kyntteliköt ja henkilökunnan lasten joulujuhlaa varten saliin tuotu joulukuusi. Joku on voinut tuoda mukanaan jonkun lautapelin, esimerkiksi trivial pursuitia on joskus kisailtu porukalla. Yksi saattaa vetäytyä omaan rauhaansa lukemaan jo etuajassa avattua joululahjakirjaansa. Toiselle jo pelkkä lyhyt hiljentyminen ja joulun sanoman pohtiminen saattaa nostattaa tunnelmaa. Keskusradion kautta voidaan soittaa kauneimpia tai toiseksi kauneimpia joululauluja. Nykyisin on tarjolla myös ’raskasta joulua’ äänekkäämpinä versioina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi joulun kohokohtia myös paloasemalla on joulusauna. Kiukaan kivet on vaihdettu uusiin, ja lauteilta saattaa löytyä vihtakin. Vuoden aikana saunotut ja pestyt hiet muistellaan ja kerrataan. Mietitään vähän ehkä tulevaa. Työnantaja saa yleensä ansaitut moitteet, mutta ei siellä ketään ristiinnaulita. Onhan juuri Hänen syntymäpäivänsä aika. Joulu kuluu paloasemalla melko rauhallisissa tunnelmissa, mutta hälytyksen sattuessa, paloautossa porukan pitää olla minuutissa. Ollaan sitten saunassa tai syömässä.

Rauhallista ja tunnelmallista joulua ihan kaikille. Juice Leskisen sanoin: ollaan ihmisiksi.

Auvo Koskialho

Jaa artikkeli

Lue lisää