SYSTOLE 21.1.2023

Aarne & Dave: Superparamedic

”Etsikää Suomen paras paramedic ja palkatkaa hänet minun saattueeseeni”, Amerikan presidentti sanoo tiedustelupalvelun päällikölle.

Amerikkalaistiedustelu löytää oikean paramedicin nopeasti. Pari vuotta sitten tämä sankari pelasti saksalaisministerin paljain käsin. Siitä kertoivat silloin kaikki uutiset.

Tiedustelun scouttaama superparamedic halutaan erittäin salaiseen tehtävään, kun Amerikan ja Venäjän presidentit kohtaavat Helsingissä.

Daven pomo saa kirjeen Valkoisesta talosta. Siinä ilmoitetaan, että Dave-niminen paramedic ostetaan Amerikan presidentin palvelukseen määräajaksi – maksoi mitä maksoi.

Kirjeen mukaan Daven tulee valita itselleen paras mahdollinen kollega. He miehittäisivät tumman autosaattueen perässä seuraavan ambulanssin.

Daven pomo miettii päänsä puhki, saisiko hän korvattua Daven jollakin toisella henkilöllä. Hän esittää Daven tilalle talossa työskentelevää toista ansioitunutta ensihoitajaa mutta valinta on jo tehty. Dave innostuu pestistään. Siinähän ei tarvitse kuin ajaa letkan perässä ja kuitata kerrankin kunnollinen tili. Aarne on paras pari, sillä hän hoitaa aina kaiken.

”Jos presidentille tai häntä kuljettavalle Beast-autolle sattuisi jotakin, olisi toimittava välittömästi tehokkaasti ja oikein. Sitä varten kuittaatte tehtävän ajaksi Jatimaticit”,  tiedustelupalvelun pomo kertoo valituille.

Musta autokolonna lähtee likkeelle. Sen perässä seisoskelee valkoinen Sprintteri-Mersu kuljettajanaan Dave, kartturinaan Aarne. Kolonna etenee käsikirjoituksen mukaisesti Presidentinlinnaan. Beast sukeltaa linnan pihassa olevaan telttaan, jonka ovet suljetaan. Sisäänkäynnin eteen pysähtyy Beastin näköinen toinen auto. Sen takapenkiltä nousee sotilashenkilö, jolla on päässään samanlainen lakki kuin Lemmenlaivan kapteenilla ja silmillään mustat Blues Brothers -lasit. Dave panee merkille, että kapteenin lakki -päisellä sotilaalla on molemmissa käsissään jykevät työkalusalkut.

”Noihin mahtuu varmasti kaikki akkukoneet ja muutkin käsityökalut, eikä tarvitse edes survoa”, Dave mutisee. Hän arvelee, että miehen täytyy olla presidentin teknikko. Olisikohan Beastiin tullut jokin vika?

Sotilaan nilkka muljahtaa mukulakivissä, hän menee nurin ja salkut lipeävät hänen käsistään. Dave säntää auttamaan arvokkaiden työkalujen keräämisessä. Salkut pysyvät kuin pysyvätkin rytäkässä kiinni. Dave pyyhkäisee niiden kovilta pinnoilta pölyt pois ja nostaa ne ambulanssin hoitotilaan. 

”Mee sä kattoon sitä nilkkaa, mä tuon kantotuolin”, Dave sanoo Aarnelle. 

Aarne kumartuu sotilaspotilasta kohti, ja siinä samassa hän havahtuu makaavansa vatsallaan maassa mukulakivi suussa. Kädet ja jalat ovat nippusitein paketoidut. Aarne tuntee lapaluidensä välissä tylpän pisteen. Se on Jatimatikin piippu. ”Don’t move!” 

Täysin tietämättä askeisestä Dave päättää siirtää kyytivaunun vähän lähemmäksi jalkapuolipotilasta, jotta häntä ei ainakaan tarvitsisi kantaa. Kun kyytivaunu käynnistyy, Jatimaticit laulavat neljä lyhyehköä värssyä. Niillä tyhjenevät ambulanssin renkaat. Samalla aukeaa kuljettajan puoleinen ovi. Noin kahdessa sekunnissa myös Davelle hahmottuu, miltä mukulakivi maistuu.

”Stop the action!” tiedusteluosaston pomo huutaa.  Hän oli nähnyt koko episodin. ”Tämä on meidän mies. Hän toimi välittömästi, tehokkaasi ja oikein, kun ydinasesalkkumme jäi ilman vartiointia.”

Amerikan presidentti haluaa välttämättä tulla Kauppatorin laitaan kättelemään Davea.
”Saatte Amerikan korkeimman Safety-kunniamerkin. Toimintanne saattoi pelastaa koko maailman. Toivottavasti pääsette pian vierailulle Valkoiseen taloon.”

Teksti Marko Partanen
Piirros Marjut Makkonen

Aarne & Dave seikkailivat nimiään kantavassa Systole-lehden pakinassa jo pitemmän aikaa. He muodostavat työparin, jossa yhdistyy pedantti ja vähemmän pedantti tapa tehdä ensihoitoa. Aarne & Dave ajavat seuraavat keikkansa Pelastustiedossa.

Lue lisää