Helmikuun 11. päivänä vietetään jälleen 112-päivää. Silloin kiinnitetään huomiota omaan ja läheisten turvallisuuteen sekä kaikkiin turvallisuusalan toimijoihin – heihin jotka hädän hetkellä auttavat. Vuonna 2021 kampanjaa vietetään virtuaalisesti teemalla ”Turvallisuus on meidän kaikkien oikeus”.
Meistä moni on saanut apua hädän hetkellä, ja 112-päivän viikolla on mahdollisuus kiittää eri turvallisuustoimijoita. Kiitoksissa käytetään hashtagia #thankyouchain. Tämä on koko EU:n laajuinen kampanja 112-päivän viikolla.
Seuraa hätäkeskuspäivystäjän työpäivää
112-päivänä voit seurata hätäkeskuspäivystäjä Patrickin työpäivää Hätäkeskuslaitoksen somekanavilla Instagramissa ja Facebookissa. Tervetuloa mukaan Patrickin työpäivään Turun hätäkeskuksessa! Hätäkeskuslaitoksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiin hätänumerosta ja hätäkeskusten toiminnasta Facebookissa 11.2. klo 14–15. Lue lisää virtuaalisen 112-päivän tapahtumista.
Virallista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan jälleen 11.2.2021 klo 11.20. Kokeilussa vaaratiedotteet päivittyvät televisioon sekä teksti-tv:n sivulle 112. Vaaratiedotejärjestelmää testataan myös tuttuun tapaan radioissa. Lisätietoa 112-päivästä.
Hätänumeron 112 tuntevat jo liki kaikki, mutta numerona sitä on hyvä aina palauttaa mieliin. 112-päivällä on tärkeä rooli eri turvallisuuspäivien ja -tapahtumien kokonaisuudessa. Se kertoo 112-palveluista, muistuttaa kansalaisia eri turvallisuusteemoista ja antaa vinkkejä vaarojen ennalta ehkäisyyn ja oikeaan toimintaan, kun jotain on sattunut.
”On haasteellista saada 112-päivän sanoma virtuaalisesti laajasti kansalaisten keskuuteen – virtuaalisuus ei ole vielä koko kansan juttu, varsinkaan iäkkäämmän väestön. Kohtaamisilla ja tapahtumilla saadaan aikaan luontevaa vuorovaikutusta kansalaisten kesken. Toki pikku hiljaa aletaan enemmän tottua virtuaaliseen esitystapaan, ja jatkossa hybriditoteutukset korostunevat entistä enemmän”, kertoo Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen.
Miten voisi kiittää hätätilanteessa auttaneita?
”Meillä pelastusalan toimijoilla on tässä tärkeä viestinnällinen rooli, että herkemmällä reagoinnilla noteerattaisiin neuvokkaasti ja ennakkoluulottomasti toimineita kansalaisia. Kiittämiskeinoja on monia, muun muassa järjestöjen tarjoamia huomionosoituksia kannattaa hyödyntää. Yleinenkin kiitos lämmittää auttajaa, vaikkei sitä olisi personoitu”, Keijonen jatkaa.
Hänen mukaansa on tärkeää muistuttaa alaakin siitä, että meillä Suomessa on yhteinen, palveleva hätänumero eri avuntarpeita varten. Palopäällystöliitolla oli oma roolinsa 112-päivän syntyhistoriassa.
”Vuonna 1996 Satakunnan hätäkeskuksen viestipäällikkö Lauri Lempinen esitti, että Suomen Palopäällystöliitto ryhtyisi aloitteelliseksi sisäministeriön pelastusosaston suuntaan helmikuun yhdennentoista päivän nimeämiseksi kansalliseksi hätänumeropäiväksi. Alun perin oli tarkoitus tehdä tunnetuksi uutta hätänumeroa 112. Palopäällystöliiton silloiset koulutuspäällikkö Pekka Tähtinen ja toiminnanjohtaja Markku Grönlund valmistelivat asiaa, ja Suomen Palopäällystöliitto teki asiasta esityksen sisäministeriölle. Ensimmäistä hätänumeropäivää vietettiin seuraavana vuonna 1997.
Auta läheisiä ja vaihda vaikkapa palovaroittimen paristo
Helsingin Pelastusliitto HELPE muistuttaa 112-päivän alla, että ystävänpäivä 14. helmikuuta on hyvä aika muistaa läheisiä esimerkiksi auttamalla testaamaan palovaroittimet ja tarvittaessa auttamalla vaihtamaan patterin tai koko varoittimen, koronepidemian turvallisuusohjeet huomioiden. Se on iso apu niille läheisille, joiden ei kannata itse kiipeillä patteria tai varoitinta vaihtamaan.
Koska HELPEn lähikoulutuksen kurssit siirtyivät koronaepidemian vuoksi keväämmälle, voi käyttää hyväksi maksutonta webinaaritarjontaa. Esimerkiksi Turvallisuuskävely taloyhtiössä ja kotona -webinaari järjestetään 4.3.2021 klo 16–17.
Pelastussuunnitelmaan pääsee perehtymään 31.3.2021 klo 16–17 webinaarissa.
Teksti: Kimmo Kaisto
Kuva: Hätäkeskuslaitos