Pelastustoimi 8.10.2015

Vedenalainen PUOMI vei Innovaatiopalkinnon

Pelastustoimen ajankohtaisseminaarissa julkistettiin Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon 2015 saajat. Kuvassa tyytyväiset Jaakko Alasaukko-oja (vas.), Mikko Puolitaival ja Eetu Räsänen.

Pelastustoimen ajankohtaisseminaarissa julkistettiin Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon 2015 saajat. Kuvassa tyytyväiset Jaakko Alasaukko-oja (vas.), Mikko Puolitaival ja Eetu Räsänen.

Palosuojelurahaston vuoden 2015 Innovaatiopalkinnon 12000 euroa sai palomiehenä ja pelastussukeltajana työskentelevä Mikko Puolitaival Satakunnan pelastuslaitokselta. PUOMI-vesipelastusvälineen avulla voidaan etsiä ja pelastaa veden alle vajonneita henkilöitä pinnalta käsin jopa seitsemän metrin syvyydestä.

innovaatio_PUOMI_IMG_6571
Kuva: Mikko Puolitaival

PUOMIssa yhdistyvät käärmepihdit, teleskooppivarsi ja videokamera uudeksi pelastustyökaluksi. Videokamera välittää vedenalaisen kuvan johtoa pitkin ylhäällä olevalle näytölle. Teleskooppivarren päässä olevia pihtejä ohjataan narumekanismin avulla.

”Tavoitteena oli luoda uusi yksinkertainen tapa parantaa palokuntien vesipelastusvalmiutta, mutta työkalua voidaan varmasti hyödyntää myös muun muassa eläinpelastustehtävissä ja etsittäessä raunioista ja ahtaista paikoista”, työkalun kehittäjä Mikko Puolitaival sanoo.

Voittaja kiittää Palosuojelurahastoa ja kilpailuraatia siitä, että he näkivät prototyypissä sen mahdollisuudet. PUOMI oli kilpailuun lähetettäessä vielä lähempänä ideaa kuin valmista tuotetta.

”Tämä oli toinen kerta, kun osallistuin kilpailuun. Pyörittelen ideoita juoksulenkeillä ja töissä”, viime syksynä alipäällystöopinnot aloittanut Puolitaival kertoo.

”En ole miettinyt patenttia tai teollista valmistamista, tuotekehittelyä vaaditaan vielä paljon. Ehdotuksia otetaan vastaan, jos joku yritys haluaa lähteä mukaan kehitystyöhön. Tunteja on vaikea laskea, mutta prototyyppi on maksanut alle tuhat euroa – vähemmän kuin yhden sukelluspuvun hinta.”

Prototyyppi menee seuraavaksi käyttötestiin omalle, Rauman paloasemalle.

Innovaatiopalkinnon saaja julkistettiin tänään 8. lokakuuta pelastustoimen ajankohtaisseminaarissa Jyväskylässä. Pääpalkinnon lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa. Palkinnot jakoivat Palosuojelurahaston hallituksen varapuheenjohtaja Mika Kättö ja pääsihteeri Johanna Herrala.

Palosuojelurahaston kunniamaininnan ja 2000 euron palkintorahan saivat Pirkanmaan pelastuslaitoksella paloesimiehinä työskentelevät Eetu Räsänen ja Jaakko Alasaukko-oja uudenlaisen hyökkäyskehikon prototyypin kehittämisestä. Hyökkäyskehikon tärkein tehtävä on helpottaa ja nopeuttaa savusukellusparin sammutustyötä. Hyökkäyskehikko eroaa perinteisestä letkukehikosta siten, että hyökkäyskehikkoon on pelkän työjohdon lisäksi pakattu suihkuputki sekä tarvittavat työkalut oven murtamiseen ja savujen hallintaan oviaukossa. Savuverhon mukaan ottaminen hyökkäyskehikkoon voi muuttaa pelastustoimen toimintatapaa ja estää haitallisen savun leviämisen muualle porraskäytävään.

Kajaanin Ammattikorkeakoulu sai kunniamaininnan ja 1000 euron palkinnon aktiivisesta ja idearikkaasta osallistumisesta kilpailuun. Ehdotuksilla opiskelijat pyrkivät tehostamaan tulipalojen ehkäisyä sekä lisäämään ihmisten tietoisuutta paloturvallisuudesta ja pelastustoiminnasta.

Katso video innovaatiopalkinnosta ja voittajista. Lue lisää innovaatiopalkinnosta.

Pelastustoimen ajankohtaisseminaarin ensimmäisenä päivänä puhuttiin vilkkaasti myös uudesta hallitusohjelmasta pelastustoimen näkökulmasta, tulevasta rakenneuudistuksesta ja alan tutkimuksen sekä kehittämisen turvaamisesta. Sisäministeri Petteri Orpo on asettanut hankkeen pelastustoimen uudistamiseksi. Tarkoituksena on uudistaa pelastustoimi sosiaali- ja terveystoimen palvelurakenteen uudistamisen yhteydessä muodostettavien itsehallintoalueiden pohjalle samassa aikataulussa ja samalla aluejaolla.

Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää