Pelastuslaitokset 11.4.2017

Keittiön pelastajat keräsi 14000 euroa hyväntekeväisyyteen

Iloisia ilmeitä, kun Keittiön pelastajat -kirjan tekijäjoukko lahjoitti kirjan tuotosta osan Lasten Sankarit ry:lle. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta Dan Karvonen (vas.), Uudenmaan pelastusliitosta Aulis Partanen ja Lasten Sankarit ry:n edustajat Seppo Sallankivi, Kati Saarikivi, Markus Lyyra sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta Aija Röynä.

Iloisia ilmeitä, kun Keittiön pelastajat -kirjan tekijäjoukko lahjoitti kirjan tuotosta osan Lasten Sankarit ry:lle. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta Dan Karvonen (vas.), Uudenmaan pelastusliitosta Aulis Partanen ja Lasten Sankarit ry:n edustajat Seppo Sallankivi, Kati Saarikivi, Markus Lyyra sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta Aija Röynä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Uudenmaan Pelastusliiton toteuttama hyväntekeväisyyskirja, Keittiön pelastajat, keräsi 14 000 euron tuoton hyväntekeväisyyteen. Tuotto on lahjoitettu vanhusten yksinäisyyden lievittämiseen Vanhustyön Keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnan kautta sekä vähävaraisten ja sairaiden lasten auttamiseen Lasten Sankarit ry:n kautta.

Vanhusten ja lasten auttaminen nousivat kirjan tekijöillä mieleen tärkeimpinä hyväntekeväisyyskohteina jo kirjan suunnitteluvaiheessa. Pelastuslaitoksen henkilöstö kohtaa työtehtävissään paljon yksinäisiä ikäihmisiä ja näkee yksinäisyyden hyvinvointia heikentävät vaikutukset konkreettisesti. Ystäväpiiri-toiminnan kautta haluttiin kohdistaa lahjoitus suoraan yhteisöllisyyden tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen.

Lasten auttaminen on pelastajilla erityisen lähellä sydäntä ja viranomaisten yhteinen Lasten Sankarit ry oli luonteva kohde kanavoida apua lapsille ja heidän perheilleen. Kirjan tekijät haluavat välittää lämpimät kiitokset kaikille hyväntekeväisyyskirjan hankkineille, yhdessä on hienoa tehdä hyvää!

Paloasemilla on rikas ruokakulttuuri

Kirjan tekeminen oli pelastuslaitoksella yhteisöllinen hanke. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta-alue ulottuu kymmenen kunnan alueelle Espoosta Hankoon ja Karkkilaan. Henkilöstö työskentelee neljässä eri työvuorossa 12 paloasemalla, joten yhteisen kirjan toteuttaminen yhdisti väkeä hienolla tavalla yli alueellisten ja organisaatiorajojen.

Keittiön pelastajat -kirja kertoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ruokakulttuurista, sisältää maukkaita ruokaohjeita paloasemien keittiöistä ja antaa turvallisuusvinkkejä kotikeittiöihin. Kirjan ruokia ovat muun muassa Puomikuskin tartiflette, Palomiehen nakkistroganoff, Lanssarin päiväuni, Heittomiehen banaanikakku ja Yövuoron jälkeinen nautinto.

Ruokakulttuuri liittyy vahvasti pelastuslaitokseen, sillä yhteinen ruokahetki ja terveellinen ravinto ovat pelastajille tärkeitä 24 tunnin työvuoroissa. Kirjan turvallisuusviestit tukevat pelastuslaitoksen lakisääteistä onnettomuuksien ehkäisytehtävää. Kirja vinkkaa muun muassa, että liian väsyneenä ei kannata ryhtyä ruoanlaittoon, jottei uni yllätä kesken kaiken ja ruoka kärähdä liedelle tai uuniin ja että sammutuspeitto kuuluu jokaisen kodin alkusammutusvälineisiin.

Kirja julkaistiin marraskuussa 2015. Kirjan kustantajana toimi Uudenmaan Pelastusliitto.

Teksti ja kuva: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Lue lisää