Arkistojuttu

9/11 – kun maailma pysähtyi, 7–8/2001

Koko maailmaa kuohutti 11. syyskuuta 2001 tapahtunut World Trade Centerin tornitalojen sortuminen Manhattanilla, New Yorkissa.

Kaksoistornien raunioihin menehtyneiden joukossa on 343 palomiestä. Viiden paloaseman vuorovahvuus: yhteensä 75 miehistöön, alipäällystöön ja päällystöön kuuluvaa sai surmansa viimeiseen mieheen. Palokunnan erikoisoperaatio-osaston kaikkiaan 452 miehestä tornin raunioihin menehtyi 95. Kalustotappioina kirjattiin 111 tuhoutunutta palo- ja pelastusajoneuvoa. Kun henkilöstötappioihin lisätään sadat vammoja saaneet palomiehet ja kalustomenetyksiin osittain vaurioituneet paloajoneuvot, terrori-iskujen vaikutukset New Yorkin palotoimeen ovat kaikkein kohtalokkain yhtä palolaitosta milloinkaan kohdannut tragedia.

Kirjoitusten joukossa on yhteenveto ruotsalaisen tarkkailijaryhmän havainnoista. Ruotsin pelastushallinnon lähettämä asiantuntijakolmikko oli ensimmäinen kansainvälinen tarkkailijaryhmä paikalla. Ryhmä otti voimakkaasti kantaa palokunnan valitseman johtopaikan sijaintiin. Tarkkailijoiden mukaan johtopaikan sijoittaminen pilvenpiirtäjän aulaan oli ”valtava erehdys”.

Saman asian ympärillä ovat suomalaisenkin palohenkilöstön pohdinnat kieltäneet – miksi ihmeessä aulaan? Tämänhetkisen tietopohjan varassa on kuitenkin ennenaikaista osoittaa sormella ketään. Yksi asia kuitenkin on varma: palokunnan riskianalyyseissa valtavien rakennusten sortumista pidettiin mahdottomana uhkakuvana.

Lataa PDF ja lue koko mittava 9/11-raportti Pelastustiedosta 7 ja 8/2001.

Lue lisää