Arkistojuttu

Paloviranomaisten ohjeista piittaamattomuus maksoi valtiolle kymmeniä miljoonia – viljavarasto paloi Tikkurilassa

Yli sadan metrin pituinen puinen viljavarastorakennus (keskellä) ennen tuhoutumistaan. Viereisessä kuvassa palopaikka seuraavana aamuna. Huomaa kuumuudessa vääntyneet kiskot.

Yli sadan metrin pituinen puinen viljavarastorakennus (keskellä) ennen tuhoutumistaan. Viereisessä kuvassa palopaikka seuraavana aamuna. Huomaa kuumuudessa vääntyneet kiskot.

Syyskuun 22. päivän vastaisena yönä loimusi Tikkurilan itäisellä taivaalla ja tulenliekit nousivat kymmenien metrien korkeuteen. Noin parin kilometrin päässä palopaikalta sijaitsee Tikkurilan Väritehdas, jonka yövartija kierroksellaan yhtäkkiä havaitsi tämän. Ehkäpä näyn valtavuus sai yövartijan luulemaan tehtaan omien, joen toisella puolella sijaitsevien varastojen olevan tulessa, ja hän pani tehtaan hälytyssireenit soimaan. Palomiesten rientäessä paloasemalle tilanne kohta selvisi, palo ei ollutkaan tehtaalla, vaan jossain Hakkilan tien varrella itäsuunnassa. Hälytys toimitettiin edelleen kunnan Palokeskukseen ja miltei samanaikaisesti tuli ilmoitus palopaikan lähistöltä – viljavarasto palaa! Kello oli tällöin 02.50.

Tikkurilan kolmella palokunnalla oli matkaa palopaikalle 3–4 km, ja olivat ne muutamassa minuutissa paikalla. Näkymä oli valtava. Yli sata metriä pitkä ja parikymmentä metriä leveä alue oli yhtenä tulimerenä. Kaksi pienempää varastorakennusta, yhteispinta-alaltaan noin tuhat neliömetriä ja vain muutaman metrin päässä toisistaan, olivat jo kokonaan palaneet ja iso varastorakennus, kooltaan 116 x 22 metriä, oli tulessa suunnilleen puoleen väliin saakka. Pienien ja ison varaston välinen etäisyys oli noin kymmenen metriä.

Lataa PDF ja lue Palontorjunta 7/1957:n jutusta, miten tapahtumat etenivät.

Lue lisää