Arkistojuttu

Räjähdys Iisalmessa 8/1965

Kansikuva: Yöllinen palotilanne Iisalmen keskustassa 14.9.1965. Kuva on otettu samasta suunnasta kuin sivulla 400 oleva paloa edeltävä ja palon jälkeinen kuva.

Kansikuva: Yöllinen palotilanne Iisalmen keskustassa 14.9.1965. Kuva on otettu samasta suunnasta kuin sivulla 400 oleva paloa edeltävä ja palon jälkeinen kuva.

Keskiyön hetket oli ohitettu, hiljaiseksi tunnettu kaupunki oli siirtynyt ansaitsemaansa lepoon. Pari markkinatunnelmiin ehtinyttä kauppamiestä kaarteli aution kauppatorin laitamilla ja näki tulipalon loimua Putkola Oy:n liike tonttien keskivaiheilta. He juoksivat tietoineen taksiasemalle, jossa vuokra-autoilija näki palon klo 1.20 ja sai puhelimitse hälytyksen perille Iisalmen puolivakinaiselle palokunnalle klo 1.24.

Sireeni pahanenteisesti ulvoen ajoi paloauto noin 250 metrin matkansa ja pysähtyi Putkola Oy:n Riistakadun puoleiselle portille, jossa vartiopoliisi jo yritti avata asianmukaisesti lukittua asumattoman liiketontin rautaporttia. Portti ei auennut. Vartiopoliisi kertoi hätäisesti tietonsa paloautosta letkunselvitystä aloittavalle kiireiselle palomiehelle ja sanoi menevänsä Savonkadun puoleiselle portille. Poliisimies ehti juosta mainitsemalleen takaportille, palomies ehti tarjota paloletkua rautaportin yli ja oli siirtynyt muutaman askeleen takaisin paloautoaan kohti, kun palavan varastorakennuksen pihanpuoleisessa päädyssä räjähti. Kello oli silloin 1.30 tai hieman vaille, kuten paikallinen ajanlasku on kertonut.

Kertomukset alkoivat Iisalmessa juuri sillä hetkellä ymmärrettävän monisäikeisinä, sekavina ja järkyttävinä. Koko kaupunki lienee ollut hereillä lopun yötä. Tilanne on ollut keskikaupungilla suorastaan kauhistuttava ja lisäväriä on antanut mielikuvitus.

Palon vaiheet ovat sen sijaan kehittyneet ilman ihmeellisyyksiä. Räjähdys hajoitti yli satavuotiaan hirsirakennuksen palaviksi päreiksi ja levitti tulen yhdellä iskulla kaikkiin tontin n:o 19 rakennuksiin, jotka hetkessä ovat olleet tulisoihtuina…

Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 8- ja 9/1965:n juttu osoitteessa:

Lue lisää