Arkistojuttu

Siltapalo vaati sammuttajan hengen Torniossa 4/1962

Silta palaa! Kuva on otettu Haaparannan tullista.

Silta palaa! Kuva on otettu Haaparannan tullista.

Huhtikuun 16. päivä 1962 valkeni Torniossa kauniina ja aurinkoisena. Tornionjoen yli mantereelta Suensaarelle johtavalla sillalla työskenneltiin kiireisesti siltakaarien ulkopuolelle rakennettavien jalkakäytävien valmistumiseksi. Jäätie, joka ylitti joen parisataa metriä sillasta etelään päin, oli jo veden vallassa ja liikennepukein suljettu. Korjattava 252-metrinen silta oli sen vuoksi jouduttu ottamaan käyttöön ennen sen valmistumista.

Niittipoika kuumensi sillalla olevassa ahjossa niittejä, kiikuttaen niitä pihdeillä niittaajille. Ruokatunnin jälkeen, kun aurinko oli korkeimmillaan ja kun uuden kansirakennelman puuosien kyllästysaine oli sopivimmin kaasuuntunut, tapahtui klo 12.37 onnettomuus: niittipojalta lienee pudonnut juuri ahjosta ottamansa hehkuva niitti sillan kannelle, joka syttyi tuleen. Tuli levisi räjähdyksenomaisesti. Hetkessä oli tuli ja voimakas savunmuodostus estänyt sillan ylitysmahdollisuuden noin 40 metrin päässä Suensaaren puoleisesta maapenkasta lukien. Tuli levisi samalla sillan pituussuunnassa. Syttymispaikasta noin 150 metrin päässä sijaitsevalta paloasemalta annettiin heti palon sytyttyä hälytys, jolloin palokuntalaisia ja muuta sammutusväkeä läheisiltä rakennustyömailta riensi palopaikalle.

Sammutustyön aikana sillan kaupunginpuoleinen kaari sortui ja putosi noin 5–6 metriä alempana olevalle joen jäälle sammutusmiehet mukanaan. Sammutustyön vielä jatkuessa levisi palopaikalle surusanoma, jonka mukaan Tornion VPK:n jäsen, maalarimestari Veikko Kulju oli sairaalaan tuotuna menehtynyt onnettomuudessa. Kotikaupunkinsa hyväksi uhranneen palomiehen muisto tulee säilymään valoisana Tornion VPK:n historiassa.

Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 4/1962:n juttu.

arkisto_4_1962_tornio_siltapalo2

Lue lisää