Pelastustieto blogi 24.12.2018

Foliohatusta: kirjeitä joulupukille

Niki Haake työskenteli palomiehenä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella ennen nykyistä työtään. Työvuorossa Haaken mielipide- ja asennevaikuttamista vastaan suojauduttiin foliohatulla. Nyt Foliohattumies kirjoittaa tällä palstalla reippaita ajatuksia.

Niki Haake työskenteli palomiehenä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella ennen nykyistä työtään. Työvuorossa Haaken mielipide- ja asennevaikuttamista vastaan suojauduttiin foliohatulla. Nyt Foliohattumies kirjoittaa tällä palstalla reippaita ajatuksia.

Joulu on toivomuslistojen aikaa. Kahden pienen lapsen isänä tiedän, että listat voivat venähtää pitkiksi ja toteuttamiskelvottomiksi. Kauhulla ajattelen 22 lapsen isän joulupukille välittämien toivomusten määrää.

Kuin kauan odotettu messias, uusi pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, on nostettu valintalingosta eteemme hämmästeltäväksi. Kirkkokadun seimestä te hänet löydätte kapaloituna virkapukuun ja tunnuksiin. 22 viisasta miestä on saapunut tulevista maakunnista tarjoamaan hänelle lahjojaan: neuvoja, toiveita ja kohtuuttomia odotuksia. Seuraajat jotka nyt vannovat uskollisuuttaan, huutavat herjojaan, kun hänet pääsiäiseen mennessä ristiinnaulitaan.

Kahdesta joulun ajan keskushenkilöstä uusi pelastusylijohtaja onneksi muistuttaa monella tapaa enemmän joulupukkia kuin Jeesus-lasta. Vaikka mahaa pitäisi vielä kasvattaa, rempseä parrakas olemus huokuu lämpöä ja luottamusta. Eipä ihme, että Kimmolle sataa toivomuksia kuin vanhalle tuohivirsulle ikään.

Asiaan kuuluvalla tarmolla valkoparta vanha ukki on lähtenyt kiertämään ja kuulemaan kenttää. Muistikirja kädessään Kimmo kulkee merkitsemässä muistiin lahjatoiveet (ja tuhma tai kiltti -ajatelkaas). Kuinka moni kommenttipuheenvuoro alkaakaan sanoilla ”milloin”, ”lupaatko” tai ”mitä aiot tehdä”? Pelastuslaitosten toivomuslistalla löytyy rahaa, koulutusta, yhteistyötä, tasa-arvoa, työaikaa ja matalampaa eläkeikää. Jokaisella virastolla, järjestöllä ja eturyhmällä on lisäksi omat toiveensa, jotka eivät suinkaan ole keskenään harmoniassa.

Salaisimmat toiveet supatetaan suoraan pelastusylijohtajan korvaan muiden huomaamatta. Siinä saa Kohvakan tasoinenkin verbaaliakrobaatti olla tarkkana, ettei tule turhia toiveita ja pahoja pettymyksiä.

Yksi pääsky ei tee kesää, eikä yksi pukki tee joulua. Lapsilta hyvin varjeltu salaisuus on, että Korvatunturin hälytysosasto on jo pitkään ollut aliresursoitu ja apuvoimia on järjestelty mistä parhaiten irti saadaan. Lahjoja tai ei, pukki tarvitsee apuvoimia, jotta edes osa toiveista saadaan toteutumaan. Pidetään peukkuja, että Kirkkokadun valkoparralle löytyy rinnalla tekijöitä ja tukea, eikä vain lauma tumput suorina seisovia tonttuja.

Oikein mukavaa joulua kaikille pelastustoimen ystäville.

Niki Haake

Lue lisää