Pelastustieto blogi 28.3.2025

Kustannukset ja työhyvinvointi samalla puolella

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.
mirafoni112@gmail.com

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. [email protected]

Työaikamuutoksista kuulee säännöllisesti uutisia sekä pelastustoimesta että ensihoidosta. Eri alueilla tehdään päätöksiä työaikamuutoksista. Tyypillisesti pelastustoimessa käytetään 24 tunnin vuororytmiä, kun taas ensihoidossa voidaan työskennellä joko 12 tai 24 tunnin vuoroissa työn kuormittavuudesta riippuen. Joillakin alueilla on siirrytty jopa kolmivuoro-työskentelyyn. Muutosten syyt ovat moninaiset.

Nämä muutokset saavat minut pohtimaan työhyvinvointia ja niiden vaikutusta työntekijöiden ja työnantajan väliseen luottamukseen. Uutisten perusteella työaikamuutoksilla on usein ollut negatiivisia vaikutuksia työntekijöille, kun työsidonnaisuus muuttuu olennaisesti. Tämä vaikuttaa myös työnantajiin, sillä työvoima saattaa äänestää päätöksiä vastaan vaihtamalla työnantajaa. Pelastustoimessa ja ensihoidossa tehtävät venyvät usein, mikä tekee 8 tunnin vuorojen toteuttamisesta haastavaa, sillä kesken tehtävän ei voi lähteä kotiin.

artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenartikkeli jatkuu

Olen jäsentänyt ajatuksiani työaikaan liittyen monesta eri näkökulmasta, niin omien kokemuksien kuin puolison roolin kautta. Olen itse työskennellyt usean vuoden ajan kolmivuorotyössä ja päädyin kouluttamaan itseäni lisää, koska huomasin, ettei kolmivuorotyö sovi minulle. Työvoimakustannusten näkökulmasta tarkasteltuna 42 tunnin poikkeusluvin toteutettava työaikamalli on kustannustehokkain ratkaisu. Kaikki tätä lyhyemmät työajat vaativat enemmän työntekijöitä, mikä kasvattaa kustannuksia.

”Hyvinvoiva työntekijä lisää tuottavuutta, mikä pitkällä aikavälillä on taloudellisesti edullisempaa.”

Puolisoni on työskennellyt koko työuransa 24 tunnin työvuoroissa, ja tämä on ollut perheellemme erinomainen ratkaisu. Työsidonnaisuus on ollut hyvällä tasolla, vuororytmi säännöllinen ja ennakoitavissa perhe-elämää ajatellen. Pitkät vapaat ovat mahdollistaneet myös tarvittavan palautumisen työstä. Hyvinvoiva työntekijä lisää tuottavuutta, mikä pitkällä aikavälillä on taloudellisesti edullisempaa.

Työaikaratkaisut ovat keskeisiä yhteistyön kohtia työntekijöiden ja työnantajien välillä. Vaikka 24 tunnin vuorot eivät sovi kaikille, ne ovat kansainvälisesti yleisiä pelastustoimessa. Työnantajien ei kannata käyttää direktio-oikeuttaan, vaan neuvotella ja kuunnella työntekijöitä löytääkseen parhaat ratkaisut. On mahdollista olla kustannustehokas ja samalla ylläpitää työntekijöiden hyvinvointia.

Mirafoni-kolumni on julkaistu myös Pelastustiedossa 1/2025.

Lue lisää