Pelastustieto blogi 16.5.2018

Liian tummaa paahtoa: ”Kuolema tulee ennen kuin eläke!”

Täytekakkukahvit imaisevat sairauslomailevan palomiehen asemalle kahville. On sen verran hyvät kastamiset, että kielenkannat avautuvat vasta toisen täyden lastin jälkeen. Tummaa on paahto ja valkeaa kakun vaahto.

”Työvuosia lisätään jatkuvasti, kolmekymmentä vuotta on jo takana ja edessä kaksikymmentä – hyvä jos riittää. Kuolema tulee ennen kuin eläke.”

”Älähän nyt. Onhan meillä virkeä eläkeläisporukka. Kyllä se eläke sieltä tulee”, kollega toppuuttelee.
”Ne pääsi 20 vuotta nuorempana eläkkeelle kuin minä”, palomies tuhahtaa ja mättää jo kolmatta täytekakkusatsia kohti kyselyaukkoa. Hän ei malta olla lisäämättä, että vaivoja on jo – sellaisia, jotka eivät koskaan parane.
”Ennen sydänkohtauksestakin pääsi eläkkeelle, nyt pannaan viikon päästä takaisin töihin.”

Sairauslomaileva kaveri ei vakuutu mutta kollega yrittää.

”Kyllä sä jaksat. Nyt pannaan päätykolmiosta seinän läpi vettä sisään, ei sun enää tartte kontata ja visioidaan, että tulevaisuuden palomiehet ovat robottien käyttäjiä. Ei ne enää puolitoistatuumaista perässään revi.”
”Taitavat R2-D2:t olla sen verran arvokkaita, että me mennään lapioilla talikoilla vielä seuraavakin Suomen satanen.”

Kollega myöntää sairauslomalaisen pohdinnan kaukana siintävästä bittitekniikasta ja kertoo oman tarinansa palokunnan tietokonetekniikan takkuilevasta esiinmarssista.

”Opistollakin yliopettaja ajoi meidät runkkareiksi haukkuen illalla pois tietokoneluokasta. Ensikertaa koneelle uskaltautuneet kaverit eivät sen koommin sitten enää sinne menneetkään. Kaukaa haettua taitaa olla se, että meidän ikäiset roboteilla ajaisivat.”

Lohduttomista näköaloista huolimatta sairauslomalaisellakin on urapolku mietittynä.
”Olen suunnitellut tehdä työvuoroissa iltapuhteena itselleni ruumisarkun. Kyllä tässä vielä sen verran pitkä setti on edessä, ettei täältä elävänä pääse. Saisivat jätkät nostaa sitten omatekemään boksiin, kun väsyn sen viereen.”

Kollega innostuu: ”Minkälaisen meinasit väsätä?”
”Tekisin oikein pitkästä kamasta – raakalaudasta. Höyläisin oikein pitkin hartiatyönnöin. Sitten vain laitaisin lankkua toisen viereen.”
”Pitäisikö siinä olla kehikko, että se kestäisi monttuun asti?”
Sairauslomalainen meinaa, ettei ainakaan kakkosnelosesta runkoa tekisi, se olisi turhan jämäkkä kantaa. Kevytversio varmasti riittää, sillä sitä kannetaan kuitenkin liinoilla kolmesta kohtaa.

”Toivoisin kuitenkin, että ennen robotteja paloasemalle hankittaisiin kunnon veistotaltat, jotta saisin tehtyä arkun reunoihin kunnon krumeluurit.”

”Onko kirkolla muuten mitään kriteeriä minkälaisen boxin pitää olla?”
”Ei kai siinä muuta ole kuin että maatua sen täytyy – mikään sinkkiarkku ei varmaan kelpaa. Ja jos se polttoon menee, niin kaikki palava kai kelpaa. Ja vaikka se palomiehen identitettiä vähän nakertaakin, niin kyllä mä sen polton kannalla olen.”
”Voishan sen kontissakin hoitaa, vaikka taitaa tänä päivänä vanhan palomiehen kroppa olla altistusporukalle turhan jäykkää kamaa. Vai riittäisikö, jos vetää valkoiset hanskat tuplana ja pesee haalarit yhdeksässäkympissä?” kollega pohtii.

Teksti: Marko Partanen
Piirros: Mika Latvanen

Lue lisää