Pelastustieto blogi 18.1.2019

Sam Backin myötä hiljeni yksi järjen ääni kentältä – hänen kaltaisiaan pelastusalan pitäisi kuunnella

Kaisu Puranen.

Kaisu Puranen.

Toimittajan työn paras puoli on se, että saa tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin ja heidän ajatuksiinsa. Parhaimmillaan ajatukset antavat uutta virtaa itsellekin: juuri noinhan se on! Tässä se tuli, kirkkaasti ja kiteytettynä!

Kun haastattelutilanne on ohi, olotila on virkistynyt, mieli luova. On hienoa, jopa kutkuttavaa päästä välittämään nämä, joskus provosoivatkin, ajatukset suuremmalle yleisölle.

Kun tapasin Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskennelleen paloesimies Sam Backin keväällä 2017, kävi juuri näin. Hän kertoi kokemuksistaan avustustöissä maailman kriisialueilla ja näkemyksiään siitä, miten Suomen pelastustoimi voisi parantaa avustus- ja kehitysyhteistyötä.

Hänen mielestään Suomi voisi tehdä ruohonjuuritason kehitysyhteistyötä esimerkiksi perustamalla paloasemia köyhien maiden suurkaupunkien slummeihin.

”Ruohonjuuritason homma olisi sairaankuljetuksen ja pelastustoimen juurruttaminen yhteiskuntiin, jotta niistä tulisi turvallisempia. Jos ei ole palokuntaa, on turvatonta. Heitämme miljardeja oikeusvaltioon, ihan hukkaan, kun voitaisiin aloittaa pienistä jutuista ympäri maailmaa”, hän sanoi.

Voit lukea haastattelun täältä.

Lisäksi hän ihmetteli, miksi kriisityöhön koulutettujen ammattilaisten, kuten Finn Rescue Teamin, taitoja ei hyödynnetä Suomessa tehokkaammin.

”Itse rauniopelastusmuodostelma toimii hyvin, mutta ongelma on se, että se ei ole pitkään aikaan lähtenyt yhtään minnekään.”

Nämä ovat tärkeitä ajatuksia, jotka pelastusalan päättäjien pitäisi kuulla!

Back osasi puhua innostavasti, elävästi ja humoristisesti myös tehtävistään kriisialueilla, kovasta raatamisesta, työn vaatimuksista. Se oli hänen kutsumuksensa.

Hänen näkemyksensä olivat kullanarvoisia, ja hän osasi välittää ne tekemättä itsestään numeroa. Hänellä oli varaa sanoa, sillä hän enimmäkseen teki. Hänellä oli omakohtaista kokemusta.

Viimeisen kerran tapasin Backin Turvallisuusmessuilla syksyllä 2018. Hän pyörähti Pelastustiedon pisteellä, selasi lehtemme ja tarinoi – tarkoituksellisesti kauhistellen ja hauskuuttaen – jossain päin trooppista vyöhykettä saamastaan karmeasta alkueläintartunnasta. Kohtaamisesta jäi hyvä, hieman huvittunut mieli.

En tuntenut Backia tämän enempää. Hän menehtyi liikenneonnettomuudessa joulukuussa 2018. Olen kuitenkin varma siitä, että hänen myötään pelastusala menetti rohkean ajattelijan, puhujan ja tekijän.

Sellaisia meillä ei ole liikaa.

Kaisu Puranen

Toimittaja

Pelastustieto

Lue lisää