Pelastustieto blogi 16.5.2017

Vierailla vesillä: Tavoitettavissa 24/7/365

Shimal Yousif.

Shimal Yousif.

Kuuntelen välillä huolestuneena joidenkin työkavereiden keskusteluja omasta työssäjaksamisestaan. Eräs kouluttajakollegani sanoi viime kesänä Punaisella Ristillä aloittaessani, että: ”Jos annat työlle pikkusormen, niin se vie kokonaan mukanaan”. Valitettavan usein jotkut ihmiset antavat itsestään liikaa työlle. Tavoitettavissa tarvitsisi olla 24/7/365. Vapailla työt kasaantuvat ja vapaaehtoisten tarpeisiin tulee vastata, jos ei heti, niin välittömästi.

Valmiuden näkökulmasta jatkuva tavoitettavuus on perusteltua. Ensihoidossa, kuten monessa turvallisuusorganisaatiossa tavoitettavuus kellonajasta riippumatta on itsestäänselvyys. Mitä tahansa voi sattua, milloin tahansa ja missä tahansa. Siihen perustuu varautuminen ja yhteiskunnan turvallisuuden puolesta työtä tekevien toimintavalmius. Kutsumusammatissakaan harvemmin ketään ensihoitajaa enää onneksi velvoitetaan vapaamuotoiseen varallaoloon. Nykyään jo pelastusalalla ja ensihoidossa mennään palveluntarjonnassa enenevissä määrin riskianalyysin mukaan. Resursseja voi olla esimerkiksi yöaikaan vähemmän kuin päiväsaikaan, jolloin tilastollinen riski onnettomuuksille on suurempi.

Järjestökentän työntekijöistä jotkut jopa saattavat haikailla vanhaa seinäpuhelinten ja perinteisten kirjeiden aikakautta. Digi-ajassa kun kaikkeen pitää vastata ja reagoida heti. Pitäisikö Punaisessa Ristissä järjestötyöntekijöiden työajat olla täysin ilta- ja viikonloppupainotteisia, jos vapaaehtoisten toimintaa tapahtuu valtaosin tilastollisesti silloin? Näin tarjottaisiin paras tuki vapaaehtoisille palvelutarpeen mukaan. Työtä tehtäisiin enemmän jalkautumalla kentälle vapaaehtoisten tueksi.

Tämän blogin ajatuksena on herättää pitämään huolta omasta työssäjaksamisestaan. Työ- ja vapaa-aika tulee pitää erillään. Siitä täytyy myös työntekijän itse huolehtia. Jos työ haittaa omaa vapaa-aikaa ja vaivaa itseään – puhelin pirisee ja sähköposti laulaa kellon ympäri – niin asialle on tehtävä jotain. Tee työsi työaikana ja töiden kasaantuessa pidä kovempaa ääntä johdon suuntaan. Joustava kuminauhakaan ei jousta loputtomiin. Onko trendikästä, että työn ja vapaa-ajan suhde hämärtyy? Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa.

Teksti: Shimal Yousif
hankesuunnittelija
Suomen Punainen Risti
Valmiuden yksikkö

Lue lisää