
Helena Grönstrand ja Outi Kamunen SPEKistä kertoivat myös 30-vuotiaasta NouHätä!-kampanjasta Educa-messuilla.
NouHätä!-kampanjan aloittamisesta on tänä vuonna 30 vuotta. Pelastustaitokampanjaan osallistuminen on jo sukupolvikokemus. Se on pelastuslaitoksille hyvä keino toteuttaa myös tärkeää onnettomuuksien ehkäisytyötä.
Kolme neljästä kahdeksasluokkalaisesta osallistuu ikäluokalle suunnattuun NouHätä!-kampanjaan. Arvion mukaan 15000 jää tämän ulkopuolelle. Kampanjakoordinaattori Tomi Sirkiä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä sanookin, että kaikkien nuorten tavoittaminen on kampanjan häpeilemätön tavoite. Tätä tavoitellaan viestimällä kohderyhmälle eli nuorille sosiaalisessa mediassa. Vaikka osallistumisesta päättävät opettajat ja rehtorit, halutaan viestiä suunnata myös suoraan nuorille.
Toisaalta opetusalan ammattilaisille on myös aktiivisesti vietävä viestiä. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen turvallisuusviestintäpäällikkö Vesa Kultanen korostaa, että vaikuttamistyötä hyvän asian puolesta voidaan tehdä paikallisesti esimerkiksi opetusalan edustajiin yhteisissä työryhmissä.
”NouHätä”-kampanjasta voidaan muistuttaa tuttua opettajaa tai rehtori vaikkapa kassajonossakin.”
Idean yhdelle ikäluokalle yhteistyössä koulujen kanssa järjestettävästä kampanjasta ja kilpailusta toi 30 vuotta sitten SPEK:n silloinen viestintäpäällikkö Liisa Joutsi. SPEK järjestää tapahtuman vuosittain yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa ja kampanjan toteuttamisen mahdollistaa Palosuojelurahaston tuki. Pelastuslaitosten rooli on tässä merkittävä ja siksikin SPEK halusi äskettäin palkita pelastuslaitoksia, joiden alueella kaikki koulut osallistuvat kampanjaan.
Kasvatuksellinen kampanja
NouHätä! onkin erityisesti kasvatuksellinen kampanja. Sitä varten on koottu opettajille opetusmateriaalia. Meri-Porin yhtenäiskoulun opettaja Suvi Haanpää kehuu materiaalia hyväksi. Sen avulla kelpaa opettaa oppilaille turvallisuuteen monipuolisesti liittyviä teemoja. NouHätään liittyvää kilpailu hän pitää kirsikkana kakun päällä.
Kilpailu nouseekin kampanjassa kenties liikaakin esille. Satakunnan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival on tutkinut NouHätä!-kampanjaa.
Hän pitää keskeisimpänä tuloksena tekemällä oppimista.
”Se vaikutti myönteisesti oppimistuloksiin. Toiminnallisuus on tärkeää, eikä pelkästään kampanjaan liittyvä kilpailu, vaan alkusammutus- ja muut harjoitukset, joita tehdään jo peruskoulutusvaiheessa.”
Väitöstutkimuksensa viimeisessä osassa hän tutkii sitä, miten erilaiset oppijat ovat kokeneet kampanjan opetuksen ja eri menetelmät.
”Tässä olisikin kehittämistä yleensäkin turvallisuuskasvatuksessa, että tarjottaisiin sisältöjä ja menetelmiä oppimiskyvyn perusteella.”
Kyse on erityisesti opetustilanteesta, mutta myös opetusaineistossa tätä voidaan ottaa huomioon.
”Miten tavoitetaan heidät, jotka eivät ole parhaimpia oppimaan. Useinhan tytöt ovat tunnollisimpia ja he myös pärjäävät tässä kilpailussa. Kilpailu ei olekaan vastaus tähän, sillä oppimisessa syrjään jäävät pojat eivät ole kiinnostuneita kilpailusta. Toiminnallisuudesta kyllä.”
Mikko Puolitaival ehdottaakin kampanjan päivittämistä ja sitä, voisiko kilpailua jalostaa tai sen lisäksi sen lisäksi olla jotain muuta.
”Kenties oppimiseen liittyvä projekti, jossa tehdään esimerkiksi turvallisuusaiheeseen liittyvä video, joka voidaan tehdä myös eri oppiaineiden yhteydessä.”
Hänen mielestään kannattaa pitää kiinni NouHätä!-konseptista. Se on hyvä tapa saavuttaa yksi ikäluokka. Itsetyytyväisyyteen ei ole kuitenkaan varaa. Kehittää pitää ja siinä kannattaa hyödyntää tutkittua tietoa.
Yhteistyö toimii
Meri-Porin yhtenäiskoulu tekee tiivistä yhteistyötä Pihlavan VPK:n kanssa. Jo lähes parikymmentä vuotta kestänyt yhteistyö sai alkunsa silloisen kahdeksasluokkalaisen aloitteesta, joka toimi palokuntanuorissa ja tiesi NouHädästä.
”Pihlavan VPK:n väki antaa koululaisille alkusammutuskoulutusta ja harjoituttavat myös kilpailuun osallistuvaa joukkuettamme”, Suvi Haanpää kertoo.
Kampanjan ansiosta hänen mielestään lisääntyvät tarpeelliset kansalaistaidot ja tästä saadaan rohkeutta toimia, jos tulee tarve auttaa.”
Pihlavan vpk:n puheenjohtaja Matti Lehtonen sanoo, että nuorista toivotaan myös uusia jäseniä palokunnalle. Välillä heitä saadaankin mukaan.
”Kannustan muitakin palokuntia mukaan ja osallistumaan pelastuslaitoksen rinnalla tähän hyvään toimintaan.”
Hän pitää kampanjan aineistoa hyvänä, mutta toki toteutus riippuu koulujen aktiivisuudesta. Meri-Porin yhtenäiskoulun kanssa on ollut hyvä tehdä yhteistyötä, koska rehtori ja opettaja ovat kiinnostuneita ja sitoutuneita toimintaan. Pihlavan VPK muistaa myös harjoituttamaansa kilpailujoukkuetta stipendillä lukuvuoden päätteeksi.
Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella kampanjaan osallistuu noin kahdeksan henkeä ja heille jaetaan omat kummikoulut. Haasteellisemmaksi toiminnan on tehnyt se, että opettajat vaihtuvat ja markkinointityö pitää aloittaa aina alusta.
”Mutta tämä on pelastuslaitokselle erinomainen tapa toteuttaa onnettomuuksien ehkäisyä ja jakaa turvallisuustieto nuoremmalle ikäryhmälle”.
Vesa Kultanen muistaa tilanteita, joissa joku on tullut nykäisemään hihasta ja kertonut osallistuneensa aikanaan NouHätään. Hyvästä toiminnasta on jäänyt hyvä muistijälki.
Teksti: Esa Aalto Kuvat: Kimmo Kaisto ja Juha Hassila