Järjestöt 14.4.2020

Elina Tirkkonen Korpilahdelta on vuoden 2019 palokuntanuorisotyöntekijä

Elina Tirkkonen Korpilahden ja Vaajakosken palokuntanuorten kanssa Mahdollisuuksien torilla Jyväskylässä muutaman vuoden takaa.

Elina Tirkkonen Korpilahden ja Vaajakosken palokuntanuorten kanssa Mahdollisuuksien torilla Jyväskylässä muutaman vuoden takaa.

Vuoden 2019 palokuntanuorisotyöntekijäksi valittu korpilahtelainen ensihoitaja Elina Tirkkonen yllättyi iloisesti valinnastaan.

”Tykkään tehdä työtä nuorten kanssa ja hienoa, että tällainen perustasolla hiljaista työtä tekevä huomattiin.

Hän on aktiivisesti toiminut myös koko maakunnan alueella ja tehnyt merkittävää työtä Keski-Suomen palokuntanuorten leirien sekä Korpilahden ja Muuramen palokuntanuoriso-osastojen hyväksi. Tirkkosen ansiosta nuorten määrä toiminnassa on kasvanut huomattavasti.

Elina Tirkkonen on vetänyt Korpilahdella palokuntanuoriso-osastoa. Hän on tiiminsä kanssa kolminkertaistanut palokunnan varhaisnuorten määrän. Vuoden 2019 syksyllä Elina käynnisti nuoriso-osaston toiminnan myös Muuramen paloasemalla, ja miehensä kanssa hän vastaa myös Muuramen palokuntanuorten toiminnasta.

Tirkkonen toimii tällä hetkellä Keski-Suomen Pelastusalan liiton nuorisotyötoimikunnan puheenjohtajana ja nuorisotyön ohjaajana organisoiden ja järjestäen alueellisia tapahtumia.

”Se antaa myös itselle paljon, kun näkee lasten ja nuorten kehittyvän ja oppivan asioita ja pienestä asti mukana olleiden kasvavan lapsista nuoriksi, ohjaajiksi ja jopa pelastusalan ammattilaisiksi”, Elina Tirkkonen toteaa.

Oman palokuntaharrastuksensa hän aloitti 18 vuotta sitten, kun sisko houkutteli mukaan Korpilahden VPK:n palokuntanaisosastoon. Siellä hän alkoi myös kouluttaa minijunnuja.

Vaajakosken VPK:ta hän kutsuu edelleen kotipalokukunnakseen. Siellä hän ei kouluttanut nuoria, mutta kävi hälytysosastokelpoisuuteen vaadittavat kurssit.

Tällä hetkellä hän työskentelee Saarijärvellä ensihoitajana Sairaankuljetus T & K Åkermanin palveluksessa. Tirkkonen kiittää työnantajaansa myös palokuntatoiminnan tukemisesta.

Hän toivoo, että palokuntanuorten kouluttaminen nähdään satsauksena tulevaisuuteen.

”Miehistössä toimivat olisivat valmiita kouluttamaan nuoria, joista he saavat jatkajia omalle toiminnalleen. Sellaisessa palokunnassa on hälytysosastossa paljon porukkaa, jossa huolehditaan nuorten kouluttamisesta.”

”Tulijoita palokuntatoimintaan riittää, mutta liikaakaan ei voida mukaan ottaa, jotta koulutuksen taso ei kärsi.”

Palokuntanuorisotoiminta käytännönläheisenä harrastuksena on hänen mielestään myös hyvä syrjäytymistä torjuva toiminta.

”Täällä jokainen voi loistaa omana itsenään.”

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -huomionosoitus myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta ja menestyksekkäästä viimeaikaisesta työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Valinnan tekee SPEKin valtakunnallinen nuorisotyötoimikunta. Nuorisotyöntekijän nimeämisen tarkoituksena on edistää palokuntanuorisotyötä Suomessa, kohottaa palokuntanuorisotyön arvostusta sekä kiittää aktiivisesta toiminnasta.

”Palokuntatoiminnassa nuorisotyö ja vapaaehtoisten nuorisotyöntekijöiden tehtävä on tärkeää, sillä palokuntaharrastuksen myötä lapsista tulee turvallisuustietoisia ja -taitoisia kansalaisia, jotka osaavat toimia erilaisissa yllättävissä tilanteissa. Moni nuori siirtyy aikuisena palokuntien hälytysosastoon ja pelastusalan ammattilaisiksi”, SPEKin nuorisotyön asiantuntija Timo Sovanen toteaa.

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Keski-Suomen Palokuntanuoret

 

Lue lisää