Järjestöt 6.4.2017

Missä on inhottu kirves? …ja muita tarinoita Palopäällystöliiton historiasta

Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen ja historiikin kirjoittaja Juhani Kostet.

Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen ja historiikin kirjoittaja Juhani Kostet.

Suomen Palopäällystöliiton historiasta paljastuu monia erikoisia persoonia ja tarinoita. Niihin on tutustunut perinpohjaisesti 85 vuotta täyttäneen liiton historiikin kirjoittaja Juhani Kostet.

Palopäällystöliiton edeltäjä, Suomen Paloupseeriliitto perustettiin huhtikuussa 1932. Perustaja oli Turun kaupungin palopäällikkö Karl August Arell. Kostet kuvailee häntä preussilaisen koulutuksen saaneeksi persoonallisuudeksi, josta riittäisi kosolti erilaisia tarinoita.

Kostet kertoo, ettei Arell olisi eläkeiän koittaessa vuonna 1940 halunnut millään jäädä pois työelämästä, ja lähetti Turun kaupungille pienen lapun, jossa luki: olen käytettävissä. Jatkoa ei kuitenkaan herunut, ja eräänä yönä Turun keskuspaloaseman yhteydessä sijainnut asunto oli tyhjentynyt. Myös palokunnan porttivahdin kirves oli hävinnyt.

”Sitä kirvestä palomiehet vihasivat viimeiseen asti. Se oli painava ja sillä piti tehdä kaikennäköisiä manöövereitä kun palopäällikkö tuli ja meni. Joku heitti sen Arellin muuttokuormaan. Olemme miettineet, missä se kirves oikein on.”

Kostetin mukaan Turun VPK:lla on eräs kirves, jonka alkuperää ei tiedetä. Se voisi olla kyseinen kappale.

Mitä tulee historiikin kirjoittamiseen, Kostet kertoo hankkineensa tietoja kiertoteitäkin pitkin, koska vanhimpia asiakirjoja ei löytynyt.

”Se johtui siitä, että eräs vanha palopäällikkö, joka oli sihteerinä, säilytti niitä kotonaan, ja kuinka ollakaan, palopäällikön talo paloi.”

Kostetin mukaan liiton merkitys erityisesti lainsäädännössä on ollut suuri. Asiantuntijuus sen sijaan ei aivan alkuvuosina korostunut, vaan liitossa oli hieman upseerikerhon vikaa.

”Kun ollaan tultu viimeisille vuosikymmenille, ihan selvästi on alettu korostaa asiantuntijuutta ja koulutuksen roolia.”

Kirjoitustyönsä aikana Kostet yllättyi innokkuudesta perustaa työryhmiä.

”Olen itse sitä mieltä, etteivät työryhmät ratkaise kaikkea, vaan pitäisi toimia joustavammin. Työryhmistä ei välttämättä synny edes asiakirjoja.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää